Õnnelikud ja magusad nagu vanaema moos.

18:47


Nagu kombeks on saanud, saabusid ka eelmisel aastal jõulud üsna magusalt köögis kõige lähedastematele tundide kaupa söödavaid kingitusi vorpides. Olen alati ääretult lugu pidanud nendest kingitustest, kuhu inimene on ise käe külge pannud, vaeva näinud ning millessegi panustades just minule endale mõelnud. Nagu nendel jõuludel, kui üks sõbranna mulle pätsi isetehtud piparkoogitainast pihku pistis ja mina rõõmust peaaegu et pikali pidin kukkuma. Ilmselt üks parimatest kinkidest, mida võiksin saada, sest piparkoogitaina tegemine kuulub miskipärast siiani sinna "ei julge" kategooria toidutegudesse.

Kuidagi on ka omamoodi traditsiooniks saanud ka suussulavate, kuid mitte ülemäära magusate trühvlite valmistamine. Nõnda sai ka sel aastal kenasti kinkekarpi pakitud kolme sorti trühvleid. Ühed pärit juba aastatetagusest postitatud retseptist, teiste jaoks leidsin inspiratsiooni siit ning kolmandad olid puhtalt kunagise omamoodi toimunud eksperimendi tulemusena sündinud retspeti tulemus. 

Esmalt panen kirja mõnusalt magusad ning kookosest pakatavad ja Bounty šokolaadi meenutavad batoonid, mis iga magusasõbra suule ilmselt naeratuse veab. Lisaks on trühvleid imelihtne ning kiire valmistada, mis taolisel kiirel ajal, nagu jõulud, igati kasuks tuleb. Samuti on igasugused muud tähtpäevad tulekul - valentinipäevast sünnipäevadeni välja - mil taolised pisikesed lisaelemendid kingi näol kindlasti kellelgi meele rõõmsaks ja suu magusaks teevad!


VAJA LÄHEB:
250 g kookoshelbeid.
250 g kondenspiima
100 g toasooja võid
Šokolaadi kaunistamiseks (kui tahad batoonid tervelt ära katta, kasuta nii 150-200 g sobivat šokolaadi)

Batoonide tegu ise on tõesti väga lihtne. Esmalt sega kookoshelbed toasooja võiga ühtlaseks massiks, seejärel lisa hulka kondenspiim ja sega veel, kuni kõik on omavahel segunenud. Mina pistsin saadud massi veel mõneks ajaks külmkappi, seejärel voolisin käte vahel sobiva kujuga batoonid. Seejärel kaunistasin pealt sulatatud šokolaadiga ja pisku kookoshelvestega. Igaüks võib muidugi batoonid kaunistada oma soovide järele: katta need täielikult šokolaadiga või teha hoopis midagi muud!

Pärast tõsta batoonid veel mõneks ajaks külma tahkuma ning hoia neid seal seni, kuni plaanid kingikotti pista või hoopis magusaisu rünnates ära süüa!


Järgnevad trühvlid on vist ilmselt kõige lihtsamad, mida üldse leidub. Koostisosi on vähe, kõik tuleb omavahel vaid läbi segada ja käte vahel palliks rullida. Suure tõenäosusega ongi vist suuremaks tööprotsessiks küpsiste peeneks surumine (köögikombaini olemasolul jääb ka see mure kaelast ära!) ning šokolaadiga katmine. Viimane on minu jaoks osutunud läbi aastate kõige suuremaks peavaluks. Kuid küll ma millalgi ka omale sobiva tehnika välja leiutan!

VAJA LÄHEB:
250 g toorjuustu
60-70 g Digestive küpsiseid (mäletamistmööda purustasin ära nii 5-6 küpsist)
1 kuhjaga tl kaneeli ja suhkurt 
Šokolaadi katteks (peaks nii 100-150g piisama)
Kuivatatud jõhvikaid kaunistamiseks

Esmalt võid küpsised supilusika ning näppude abil peeneks puruks mudida. Kui kodus leidub köögikombain, siis soovitan soojalt viimast ka antud tööks kasutada. Kui see on tehtud, lisa hulka kaneel ja suhkur. Sega mass omavahel kenasti ühtlaseks, maitse pisut ja suurema magusa sõbrad võivad lisada soovi korral juurde suhkurt. Pista mass vähemalt pooleks tunniks külma tahkuma. 

Hiljem sulata (vesivannil) šokolaad, lase sel pisut jahtuda. Samal ajal rulli käte vahel trühvlimassist kenad pallikesed, keeruta šokolaadi sees ning seejärel kaunista peenemaks hakitud kuivatatud jõhvikatega. Lõpus hoiusta neid kuni serveerimise või kinkimiseni taas külmas. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe