Sinise saan ma mustikast, punase saan ma maasikast.

03:20

Juba pikemat aega on meeles mõlkunud mõte valmis meisterdada üks esmapilgul kreemjas  ning marjadega rikastatud jogurtitort/kook, mida ei peaks pikalt ahjus küpsetama ning seetõttu valmiks võrdlemisi lihtsalt. Midagi kerget ning värskemapoolset, mis hetkel valitsevate ootamatute soojakraadide kõrval maitsemeeltele ja kõhule ikka väikese pai teeks. Ja kuigi želatiini kasutamise ees on siiani kerge hirm, sai mõned päevad tagasi koogitegu siiski ette võetud. Jogurti kõrval kasutasin veel purgi kookospiima, mis koogile mõnusa meki juurde andis, ning põhjaks küpsetasin kiire biskviidi. Järgmisel korral proovin kooki teha ka mõne krõmpsuma põhjaga, kas siis muretaignast või küpsistest. Ja miks mitte viimast muuta näiteks ka natuke šokolaadisemaks, kui näiteks mustikate asemel vaarikaid kasutada. Nagu näha, siis ka antud koogile veel ideid jätkub! Kooki küpsetasin 26cm vormi sees.

VAJA LÄHEB:
Biskviit:
2 muna
2 spl suhkur
2 spl jahu

Täidis:
400g Saare 5% jogurt
1 purk kookospiima (hoia eelnevalt külmas, et vedelik ja tahke osa saaksid eralduda)
40g želatiini (pulber)
60 ml vett
5spl suhkurt
250 g mustikaid

Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks. Seejärel sõelu sisse jahu ning sega õrnalt munamass läbi ja vala soovitatavalt küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Mul endal oli sel korral küpsetuspaber otsas, mistõttu võitasin vormi lihtsalt kergelt üle. 
Küpseta biskviiti 200 kraadi juures kuskil 10-12 minutit, kuni viimane on muutunud kenasti küpseks ja kuldpruuniks. Seejärel võta ahjust välja ja lase täidise tegemise ajal maha jahtuda. 

Täidise jaoks pane kõigepeal želatiin 10 minutiks külma vette seisma, et see saaks paisuda. Samal ajal võid suhkru segada jogurtiga. Selleks võid soovi korral kasutada ka miksri abi. Kalla kookospiima purgist välja vedelik ning lisa tahke valge osa jogurtimassi hulka. Lisa hulka ka umbes pool mustikatest. Soovi korral võib mustikad eelnevalt saumiksri või blenderi abil purustada, kuid sel juhul jääb kook lillakas. Sega kõik ühtlaselt läbi. Seejärel kuumuta želatiin (mitte keemiseni!), kuni see on potis kenasti sulanud. Ühtlaselt  ja pidevalt segades vala želatiin potist nirisedes jogurti-kookospiima massi. Sega veel pisut ning lase hetk (minut-kaks) seista, kuni hakkab tunduma, et segu hakkab vaikselt tahenema. Seejärel vala jogurti-kookospiima mass biskviidipõhjale ning pista vähemalt 4-5 tunniks külma tahenema, parem kui üleöö seista saab. Vahepeal võib koogi tahenemise algusfaasis veel kaunistada ülejäänud mustikatega ning need siis kergelt sõrmede abil koogi sisse kinni suruda, et serveerides kuskilt midagi laiali ei veereks ja kook kenasti ühtlane püsiks!



You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe