Just sellist varatalvist krudisevat lund, mil iga oks on joonistunult õhku tardund.

11:59



Kogu minu suur saiaküpsetamishullus sai alguse eelmise aastanumbri sisse mahtuval õhtupoolikul, mil Erasmuse pere osa liikmetega ühise hommikusöömise kokku leppisime. Ja kuna eelnevatel söömaaegadel on laud alati rikkalikult kaetud olnud ja ma ise suurest soovist meie hommikusse midagi lihtsat aga erilist lisada lausa et põlema läksin, tuhlasin siis mõnda aega internetiavarustes, otsisin erinevaid nippe ja võimalusi ning seejärel otsustasingi vabast tahtest vajalikust palju varem üles ärgata ning ahjutäie värskeid kukleid küpsetada. Lisaks sai valmis vorbitud veel üks vahva ürtidest pakatav sai, mis õige pisut oma tekstuurilt ja maitselt focaccia poole tüüris. Tol korral kasutasin vaid nisujahu, kuid enne jõule, mil taas isetehtud kingipakke kokku panin, suskasin korvi ka mõned pisut tervislikumad saiad, mis täisterajahu tõttu õrna sepikulaadse maitse külge said. Lisaks sellele, et nende küpsetamine on imelihtne, täitub köök protsessi ajal niivõrd imeliste lõhnadega, et ärkamine muutub lausa iseenesest niirvõrd palju kergemaks ja nauditavamaks...

Kuna küpsetamisest on üsna kaua aega möödas, siis täpseid koguseid jahude kasutamisel enam kahjuks niivõrd täpselt ei mäleta. Kuid siinkohal tulebki mängu igaühe enda maitse. Kes soovib pisut pehmemat ja "valgemat" saia, kasutagu rohkem või ainult nisujahu. Kellele meeldib aga täisterajahust tingitud kakulaadsem välimus ja pisut kiuline tekstuur, kasutagu viimast pisut rohkem. Antud kogustest sain kolm keskpärase (võib öelda, et isegi üsna pisikest) suurusega saia. Kes soovib, võib tainast ka mõnusad kuklid valmis veeretada. 

VAJA LÄHEB:
300-500g täisterajahu
500-700g tavalist nisujahu 
40-50 g presspärmi (ise kasutasin tunde järgi poolteist pakki kuivpärmi, üks pakk oli 12g)
1-2 tl soola (kogusega võib tainas mängida. Kes armastab soolasemat saia, lisagu sõtkumisel pisut juurde)
5dl vett (kes soovib võib ka piima kasutada)
0.75dl õli (mina kasutasin oliiviõli)

Määrimiseks üks muna ning soovi korral erinevaid ürte (rosmariin,  basiilik, tüümian jms), mida peale puistata. Sisse võib pista nii oliive, päikesekuivatatud tomateid jne. 

Sega jahud omavahel. Kui kasutad presspärmi, siis hõõru see toasoojana soolaga vedelaks ning lisa käesoe vesi (või piim). Sega juurde pool jahusegust ja õli. Seejärel sõtku tainasse ülejäänud jahu. Seda tehes peaksid tundma, kuidas tainas jääb õli tõttu tavalisest pärmitainast tükkmaad pehmem ning teistsuguse tekstuuriga. Kui kasutad kuivpärmi, siis lisa see tainasse viimase jahuosa sisse segatuna. Lase tainal kausis räti all soojas kohas kerkida (15-30 minutit või rohkem ) kuni see on kahekordistunud. 

Seejärel kummuta see soovi korral õrnalt jahusele lauale või sõtku see läbi hoopis kausis. Minu jaoks on viimane isiklikult antud juhul isegi mugavam. Soovi korral võid siinkohal hulka lisada ka lisandeid. Olenevalt soovist, kui suure suurusega saia küpsetada soovid, jaota tainas laiali, moodusta enamvähem ovaalse kujuga pätsike ja aseta see küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Pintselda pind munaga ning puista peale ürte ja soovi korral õige pisut ka soola (näiteks soolahelbeid). 
Küpseta ahju keskosas 225 kraadi juures kuni sai on omandanud õrna kuldpruuni kooriku. Olenevalt ahjust ja saia suurusest, kuid umbkaudu 20-30 minutit. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe