Üht valget lendavat laeva, üht unund soovi nii head.

11:03


Pole end iialgi suuremat sorti küpsetajaks pidanud ning ilmselt seetõttu ahjuust koogi või mõne muu magusa järele haaramiseks kuigi tihti ei poeta. Küllap on see ka mingis mõttes hea, kuid ometi jääb sageli seetõttu suur ja siiras rõõm ise magusate maiuste kokkuklopsimisest ning valmistamisest kogemata. Sest küpsetamisega on kohe teistmoodi. Omaenda kätega millegi loomine, kust kogu protsessi paisatud hool ja vaev tõepoolest maitsete kaudu väljenduvad. 

Sellel aastal lubasin iseendale, et jõulude puhul istun eelnevalt julgelt tunde köögis, et päriselt kohe küpsetada. Ja siiani on lubaduse täitmine üsna produktiivselt läinud ning meel kõigest sellest lausa eriti rõõmus. Oma koduköögis enda käe järgi asjade kasutamine ning mis kõige olulisem - kodumaisest toorainest - on tõeline rõõm. Ei suuda tegelikult sõnadesse panna seda eufooriat, mil viimaks pärast esimesi tunde kodus olles poodi sai mindud ja seal reaalselt kõike oli saada, millest hing siiani puudust oli tundnud. Heameel väikestest asjadest. 

Kuid suurest vaaritamisest hoolimata tuleb nentida, et küpsetamine on mulle siiski õige pisut võõras ning küllap ei tulnud kõik asjad nii välja, kui võib-olla oleks võinud, kuid eks harjutamine teeb meistriks. Siia panen aga esialgu kirja selle suviselt marjase ning figuurile spetsiaalselt jõuluajal meeltmööda tervislikuma juustukoogi, mis tavapärase toorjuustu asemel hoopis ricotta kohupiimast valmis on küpsetatud. Tõeliselt värske ning mahlane! Ja lisaks veel imelihtne! Inspiratsiooni sain siit imearmsast blogist, kust küpsetiste armastajatele ilmselt paradiis avaldub! 

VAJA LÄHEB:

PÕHI:
150g digestive küpsiseid
50g sulatatud võid

TÄIDIS:
600g ricotta kohupiima
200g hapukoort
1,5dl suhkurt
3 muna
1sl mett (võib ka välja jätta)
Pisut riivitud sidrunikoort 
Tunde järgi marju vastavalt iseenda soovile (mina kasutasin külmutatud mustsõstraid)

 
Esmalt purusta põhja jaoks peeneks küpsised ning sega omavahel kokku sulatatud võiga. Seejärel kata ühtlaselt lahtikäiva vormi põhi küpsisepuruga. Täidise jaoks sega omavahel kõik ülejäänud komponendid (mina segasin siin juba sisse ka marjad) omavahel ühtlaseks massiks ja vala ettevaatlikult koogipõhjale. Seejärel küpseta 180 kraadi juures 40-45 minutit. Silmas tuleb pidada, et ahjust välja võttes peab kook õrnalt võdisema ning ei tohiks olla täielikult läbiküpsenud. Lase koogil täielikult maha jahtuda (vajadusel kata selleks ajaks fooliumiga - mina seda ei teinud) ning aseta üleööks külmkappi. Hiljem kata kook marjadega või naudi niisama. :) 


Kuna mina valmistasin koogi päeval ning lasin sel külmas vähem kui ööläbi taheneda, jäi see mul esmalt serveerides pilti thees õige pisut "pehme". Järgneval päeval kapist uuesti võttes oli kook täielikult tahenenud. Endale tegin mällu ka märkme, et järgmisel korral kasutan täidises sidrunikoore asemel pisut sidrunist pigistatud mahla. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe