Nii aina jookseb mu eest pilk sinu jälgedes.

09:11


Kui välja arvata asjaolu, et talvine pimedus kogu päevavalguse kohutava kiirusega endasse imeb, on selles detsembrikuus midagi niivõrd maagilist ja teistmoodi imelist. Kuidas külmemat sorti õhk vaikselt jõudu kogub ja sõrmed paksude kinnaste sees õige pisut rohkem üksteise ligi hoiavad ja soojust taga otsivad. Või kui tänavalaternatest kiirgav valgus õhkõrnal lumevaibal kaunikesti sillerdades tagasi peegeldub ning tekitab tunde just nagu kõnnikski ühes suures unelmas, kus vaid piiritu rahu ja vaikus kaaslasteks. Talv võib olla nii maagiliselt ilus. Ja nii tore on mõelda, et tegelik talv ei ole veel päriselt alanud. Rõõm lihtsatest asjadest. 

Kahjuks on talv aga omamoodi surm toidublogimisele, kui kooli kõrvalt mingisugusedki võimalused pliidi ääres seismiseks alles õhtupimeduses aset leiavad, kui vähegi vastuvõetavate piltide tegemise aeg ammu juba möödas on. Seega ootan väga juba jõuluaega, mil päevad (tegelikult hommikul...) läbi taas vaaritada võin ning ehk ka mõne ilusamapoolse pildikese klõpsida saan. Sest tunnen sellest nii puudust. Õnneks on aga kingimõtted jõuludeks ka juba kasvamas ning ehk saan mõne nendest ka siia jäädvustatud! 

Kuid talvega seoses nii palju, et ilmselt ei ole olemas ühtegi paremat toitu, mis antud aastaajaga kokku käiks, kui mõnusalt soojad supid, mis kõhu niivõrd armsalt soojusega täidavad. Ja antud mahe lillkapsapüreesupp koos laimihõnguliste seentega on just see, mida minu hing ning kõhuke mõnel külmemal õhtupoolikul soovida oskavad. Taaskord imelihtne valmistada! Originaalretsept, millele mõned muudatused sisse viisin, on pärit siit

VAJA LÄHEB:
1 suurem lillkapsapea (~1,3 kg)
1 suur kartul
1 porgand
1 keskmine sibul (ise kasutasin punast sibulat)
25 g võid
1L kana- või juurviljapuljongit
250 g seeni (šampinjone või (kellel leidub) metsaseeni)
1-2 supilusikat toorjuustu
1 laimi mahl
Soola, pipart, suhkurt maitsestamiseks

Esmalt puhasta ning siis haki enam-vähem ühte suurusjärku lillkapsas, kartul ning porgand. Valmis võid hakkida ka sibula ning ühtlaselt viilutada seened. Seejärel aseta suuremale pannile või paksupõhjalisse potti või, lase sel pisut sulada ning viska sisse ennist hakitud juurikad. Kuumuta pisut ning lase kinnise kaane all aeg-ajalt segades umbkaudu 10 minutit "higistada", kuni juurviljad muutuvad pehmemaks, kuid ei muuda märkimisväärselt värvi. Seejärel kalla hulka puljong ning lase segul umbes 10-15 minutit keeda. Seejärel püreesta "supp" käsimiksri või toidukombaini abil. Kui soovid eriti kreemjat suppi, aja supp läbi peene ning tiheda sõelda. Seejärel lisa hulka toorjuust ja sega kõik omavahel ühtlaseks massiks. Maitse ning vajadusel lisa juurde soola, pipart ning suhkurt. 
Seente jaoks kuumuta pannil pisut õli ning lisa sinna seened koos hakitud sibulaga. Kuumuta mõnda aega, kuni üleliigne vedelik seentest on aurustunud ning seened pisut kuldsemat jumet hakkavad võtma. Maitsesta soola ning pipraga. Vahetult enne pliidilt eemaldamist pigista seentele ühe laimi mahl, sega läbi. Serveeri supp ning aseta seened vastavalt oma maitsele.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe