Seiklusteta elu peagi tüütaks meid - rutta, vedur, ära seisma jää!

03:12


Mingil moel on nõnda juhtunud, et olen tänavu suvel koledate ilmade ajaks, mis kohe kuidagi suve poole ei tüüri, kodumaa pinna teiste riikide vastu vahetanud. Avastanud, seigelnud ning kohe kindlasti ääretult palju nautinud. Sellevõrra on muidugi olnud vähem aega pliidi ääres seista ning oleme ajakasutuse koha pealt teinud pigem valiku väljasoleku ja ringirändamise kasuks. Ja eks suvekuumuses haarab käsi ikka pigem värske ning mahlase järele. Seda eriti ajal, kus kõik kodune ja maitsev igalpool valmimas on - erinevatest marjadest värviliste köögiviljadeni välja. Selle koha pealt on tegemist küll minu kõige lemmikuma ajaga. Kahju on ainult sellest, et sel aastal on minu rõdupõllumajandus pisut soiku jäänud ja pole kuigi palju ise kasvatada saanud. 

Kuid eks see magusaisu kipu ikka vahel enda nägu näitama ning siis tuleb midagi selleks puhuks vahel ka ette võtta. Naljakal kombel on minu Poolas veedetud aegade jooksul üsna tugevalt sisse juurdunud komme pärast hilist lõunasööki (poolakate jaoks  obiad) juua tassike kanget kohvi ja sinna kõrvale natuke maiustada. Sest kui teised nii teevad, tuleks ka eeskuju järgida, eks? Ja nüüd ongi nii, et pärast söömist kohe tunnen, kuidas pisike magusaisu vaikselt sisemuses pead tõstab.

Naljakal kombel puudub Poolas selline asi nagu "lõuna". Alustatakse hommikusöögiga, millele järgneb väike teine hommikusöök (enamasti väike võileib, snäkk vms), nii kella kaheteist-ühe-kahe ajal ja siis kella nelja-viie ajal on aeg päeva põhilise toidukorra - obiadi - jaoks. Kui kõht hiljem tühjaks peab minema on võimalus alati siis üsna hiline õhtusöök võileibade vms näol nahka pista. Jah, siin süüakse meeletult palju saia-leiba ning siinsest pagariäridest võiks iseenesest pisikese postituse juba teha. Mul oli üsna raske antud süsteemiga esialgu sina peale saada ning keha, harjununa teistsuguste toidukordadega, läks alguses üsna tasakaalust välja, kuid eks mitme nädala jagu külge pookimist on oma töö teinud ja asi on muutunud normaalsuseks. Ausaltöeldes ei mõistnud ma, tegelikult ei mõista siiani, miks on vaja päeva suurim toidukord üsna hilisel kellaajal süüa, kuid eks igal rahval on omad kombed ja nii-öelda reeglid, mida järgida. Ja õnneks on igalühel võimalik teha oma valikuid, kuidas, mida ja millal süüa. Ja tänulikkust tuleb tunda selle üle, et eestlased järgivad enamjaolt, välja arvatud suuremad pühad, mil tõeline söömisorgia tavaliselt aset leiab, kehale üsna tasakaalukat ja tervislikku toidurutiini. Ja tuleb tunnistada, et õige pisut ootan juba tagasitulekut musta leiva ja mitmeviljaputrude juurde. :)

Kuid kui pöörduda tagasi selle pärastlõunase maiustamise juurde, siis jah...sai üks väike koogike küpsetatud. Kuna midagi väga rasket kohvi kõrvale ei soovinud, siis valmis ahjus üks kergemat sorti joguritkook, kaetud mõnusa virsiku- ja mustikakihiga. Antud koogipõhi on niivõrd universaalne ning hooaegadele kohandatav, et seda võib tõepoolest kasutada pea kõikide puuviljade ja marjadega. Kevadel rabarberist, suvel värvidest punetavate ja sinavate marjade ning sügisel mahlaste õunteni välja. Talvel võib muidugi sügavkülmast varud välja kaevata! Kook jääb mõnusalt kerge ja mahlane, eelkõige just jogurti tõttu. Viimane lisab kooki ka pisut rohkem tervislikkust, kuna kasutatav võikogus on ka seetõttu võrdlemisi väike. Lisaks seisab kook päris mitu päeva värskena, nii et kartust, et kook - juhul, kui temast miskit nõnda kauaks alles on - ära peaks kuivama, ei tohiks ette tulla.


Koogi küpsetamiseks sobib parimana 23 või 26cm (lahtikäiv) vorm. 23cm jääb kook muidugi pisut kõrgem, kuid siis tuleks puutiku abil jälgida koogi läbiküpsemist.

Järgmisel korral lisan kindlasti veelgi rohkem marju (võib-olla just koogi keskele, et sealt ka miskit süües tunda oleks). Samuti katsetaks tainast muffinite tegemisel! 

VAJA LÄHEB:
195g jahu (kasutasin jahu mõõtmisel seekord mugavuse mõttes ise originaalretseptis välja toodud cup'i süsteemi ehk jahu lisasin pisut rohkem kui 1 ja 1/2 tassi)
1,5tl küpsetuspulbrit
55g võid
100-150 g suhkurt (kellele meeldib eriti magus, võib pisut rohkem lisada)
2 muna
300g maitsestamata jogurtit (originaalretsept soovitas panna 1/2 tassi, kuid lisasin ise nii poole rohkem, kook jäi veelgi pehmem!)
2 -3 värsket virsikut
170g mustikaid

Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema. Valmista ette küpsetusvorm - kata küpsetuspaberiga või määri kokku võiga (antud juhul katsin ise vaid põhja küpsetuspaberiga ning määrisin ääred pisut võiga kokku). Sõelu jahu koos küpsetuspulbirga kaussi. Eraldi kausis vahusta keskmisel kiirusel omavahel toasoe või, munad ja suhkur heledaks vahuks. Lisa hulka jogurt ning vahusta veel nii 2 minutit. Tainas on sel hetkel üsna vedel.  Alanda miksri kiirust ning lisa hulka koos küpsetuspulbriga sõelutud jahu ning sega tainas õrnalt läbi. Proovi tainast võimalikult vähe "kloppida", et viimane kenasti õhtulisks jääks. Soovi korral kasuta miksri asmel lusikat. 

Vala tainas küpsetusvormi ning kata enamuse viiludeks lõigatud virsikute ning mustikatega. Suru need pisut rohkem taignasse. Jäta mõned viilud ja pisut mustikaid hilisemaks kaunistamiseks. Lase koogil ahjus umbes tunni jagu küpseda. Nii 40 minuti ajal võid järelejäetud virsikud ja mustikad koogile asetada. Kui kook on läbiküpsenud, peaks puutikk koogi keskele surudes kuivaks jääma. 
Võta kook ahjust välja ja lase enne söömist täielikult maha jahtuda. Enne serveerimist puista peale pisut tuhksuhkrut. Ja naudi!



You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe