Taevaluugid kinni pandi, vihmast märg on maa

12:12


Ausaltöeldes ei olnud mul päris tükk aega tõelist tahtmist pliidi ääres seista ning süüa teha. Kohati muutus endalegi naeruväärseks see võileibade või kiirelt-kiirelt kokku pandavate roogade hulk, mis lauale toidukorrana jõudsid. Ilmselt on see seotud kogu selle mürgli, mis viimased nädalad mind saatnud on, lõppemisega ning ühtäkki ei oska nii keha ega vaim vabaks pääsenud aja ning vabadusega midagi peale hakata. Naljakas on olla igasugusest rutiinist prii ning omaenda aja täielik peremees. Kuid kui inimene on millegagi harjunud, on raske teda kiiresti harjumuste küüsist välja kiskuda.

Nõnda mööduski nädal, möödus kaks, pea pulki ja erinevaid mõtteid täis. Eks ta kohati on siiani nii, kuid omamoodi arengut on  hommikuti üles tõustes ja kohvitassi järele haarates juba näha küll. Pähe imbuvad mõned plaanid ja ideed, vaikselt poeb sisemusse ka tahe nende nimel midagi teha. Ehk on see suvi, mis omal moel õitsele puhkeb? Ehk on sootuks tegemist selle mõtteis kättesaamatu vabaduse endaga, kuid ei oska seda ära tunda? Kuid kes seda teab, eks?

Aga ilmselt üht teame kõik: söömine on see ainus töö, mis tegelikult ka toidab. Nii keha kui vaimu, kui seda õigesti teha. Nüüd aga kõik maitsvaid ning pisut tulisemaid lihapalle kokkama!

VAJA LÄHEB:

Lihapallide jaoks:
600g hakkliha
1 muna
1 sibul
2 spl riivsaia (mina lisasin riivsaia hulka veel Santa Maria hakklihamaitseainet)
Peotäis värsket koriandrit
1 tl jahvatatud tšilli(kes ei taha väga teravat, võib kogust vähendada)
Soola

Kaste:
1 sibul
2 küüslauguküünt
1 purk purustatud tomateid
2 spl ketšupit (või tomatipastat)
Väiksem klaas vett
1 tl suhkurt
1 tl tšillimaitseainet (võib vabalt välja jätta, mulle endale meeldib kergelt tulisem toit)
1 tl provansaali kuivatatud ürtide segu
Soola

Esmalt teegi valmis lihapallid. Selleks sega omavahel kausis kokku hakkliha, muna, peeneks hakitud sibul, riivsai, koriander, maitsesta tšillipulbri ja soolaga. Veereta niiskete käte vahel kenad keskmisest väiksemad pallid ja aseta kuumale pannile. Prae palle, kuni nad muutuvad kenasti ümberringi kuldpruuniks, aeg-ajalt neid ümber pöörates.

Samal ajal võid tegeleda kastmega. Selleks puhasta ja haki sibul peeneteks ribadeks. Pane sibularibad kuumale pannile ning lase neil väheses õlis või võisilmas pisut praadida. Haki peeneks ka küüslauk ning lisa sibulale sekka. Kuumuta mõned minutid, kuni sibul on muutunud silmnähtavalt pehmemaks. Lisa pannile ka purustatud tomatid, ketšup või tomatipasta ja vesi. Vett võid esialgu vähem lisada ning jälgida, kui kiiresti vesi kastmest aurustub või kui paksu kastet soovid. Ise lisasin samuti alguses pool, kuid natuke hiljem läks teine pool ka sisse. Maitsesta tšillimaitseaine ja provansaali ürtidega, lisa teelusikas suhkurt (võtab tomatilt ära tihti esineva happesuse) ning lisa ka maitse järgi soola.

Lase mõnda aega kastmel podiseda, nii 10-15 minutit, kuni kaste on muutunud paksemaks ning saavutanud sellise mõnusa konsistentsi. Nii 5 minutit enne võid lisada sekka ka lihapallid ja lasta maitsetel seguneda. Samuti võid vahepeal keema panna pasta või valmistada mõne muu kõrvalpala - riisist kartulipudruni välja.


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe