Alles on jäänud vaid suured ootused

09:37


Nüüd võiks küll häbist õige pisut maa alla vajuda. Võib-olla ehk täpselt niipalju, et pea välja jääks ning häbi ikka otse silmasisse vaataks. Kuna tudengielu tuuled lennutasid mind otsapidi üle lahe Soomemaale, jäi suur kokkamistuhin, mis kunagi ammu-ammu erinevates retseptides tuulates hinge õige pisikese pesa ehitas, vist koju minust maha. Kindlasti ei ole hiiglaslik paus olnud tingitud viitsimatuses süüa teha - uue keskkonna ning selle toiduvalikuga kohanemine (olgugi et pelgalt Soome omaga) on omaette väljakutse, mis inspiratsiooni ühteaegu lakke kerib, kuid sealjuures julguse katsetada palju pisemaks muudab. Aga aeg parandab kõik 'haavad' ning ehk hakkab ka minu pisike toidublogi teistmoodi viimaks hingama ja pääseb väljasuremise taagast.

Kuid seni olen tänu Erasmusele vähemalt kokkamise ning toidu poole pealt hiiglama palju jõudnud õppida. Ega's iga päev oma silmaga näha saa, kuidas korealannast korterikaaslane täiesti müstilisi asju köögis kokku klopib, mis sedavõrd huvitavad ja sealjuures ka maitsvad (!) on, või kuidas nädalast nädalasse vähemalt kümnepealise seltskonnaga imearmsad õhtusöögid aset leiavad, kus erinevate rahvuste kõige traditsioonilisemaid ning maitsvamaid palasid oleme saanud maitsta. Tihtipeale oleme naljaviluks maininud, et ilmselt võtame kõik mõned lisakilod suveniirina endaga koju naastes kaasa, sest olgem ausad - kõht on ikka liigagi tihti liiga täis olnud! Samuti on meeletult huvitav jälgida erinevusi ka kõige tavapärasemates asjades, nagu söömisharjumused ning ka valikud toiduainetes. Ilmselgeks on saanud see enamik kesk-eurooplasi peab meile nii omast piimatoodete kultuuri kummaliseks: ei jõua ära lugeda neid kordi, mil lõunalauas pilgud automaatselt minu piima- või keefiriklaasi poole liiguvad ning küsimus "miks?" silmadest tagasi peegeldub. Või kuidas minu eined piirduvad ühe taldrikuga, kuid enamik asiaate vähemalt 5 (riisikauss ning ülejäänud kõige muuga, mida vahepalaks nokkida) kasutusse võtavad. Õige pisikesed asjad, kuid tähelepanu püüavad need ikka.

Aga eks ta nii kipu olema, et kõige paremini õpetab ikka elu ise. Ehk suudan mõned õpitud trikid ja nipid mingil hetkel ka siia üle kanda.

Kuid! Vahepeal jõudsin pisikese tiiru kodus käia ning seal tuli üsna tihti pliidiraudu kuumaks ajada ning ahjuust poetada. Ühel õhtul valmistasin antud imelihtsa ja -maitsva Peedi 'galette', mille jaoks sain inspiratsiooni "Kulinaarsete kroonikute kokaraamatust". Viimane on kusjuures imehea kokaraamat (tuntud Eesti toidublogijate poolt veel lisaks loodud!) - pole ise vist ilmselt ühestki kokaraamatust, mida oman, nii palju toite valmistanud! Kuid antud pirukas peaks meeldima kõigile, kellele mekib peet, sinihallitusjuust ja sibul, ümbritsetuna krõbeda tainaga, mis suus sulades maitsemeeli lihtsusega üllatab.
Ja oh seda õhtupimeduses pildistamise rõõmu...

VAJA LÄHEB:

Taigen:
3,5dl nisujahu (ise kasutasin 1/2 ulatuses täistera nisujahu)
Umbkaudu 100g võid (soovitavalt külm või õige pisut toasoe)
0.5 tl soola (originaalretsept soovitab meresoola)
5 sl külma vett (võib ka juurde lisada, kui sisetunne tainast käte vahel voolides seda teha käsib! ;)

Täidis:
2 keskmise suurusega peeti (antud juhul kasutasin ise aurutatud peete, millele minutijagu mikrolaineahjus kuumust andsin, et peedid pehmemad on. Originaalretsept näeb ette, et ennist töötlemata peete tuleks umbes tunni jagu ahjus fooliumi sees küpsetada. Kel aga viitsimist ega aega pole, võib kasutada niisamuti aurutatud või eelnevalt juba keedetud peete)
2 punast sibulat
50-100 g sinihallitusjuustu
1sl oliiviõli
1sl palsamiäädikat
1-2 küüslauguküünt
Soola
Tüümiani (mina kasutasin kuivatatud versiooni)

Taigna jaoks sega jahu, või ja sool purutaoliseks tainaks. Lisa hulka külm vesi ja sõtku kätega ühtlaseks tainapalliks. Pista see kilesse ning pane vähemalt 30 minutiks (30-60min) külmkappi seisma. Seejärel puhasta sibulad ja peedid ning lõika mõlemad keskmise paksusega ratasteks. Samuti puhasta ja pressi küüslauk ning sega see kokku õli, palsamiäädika ning tüümianiga.
Seejärel, kui piisavalt aega on möödunud, võta tainas ja rulli see suuremat sorti ringikujulisena küpsetuspaberile laiali. Jäta äärtest umbkaudu 5cm vabaks ning lao keskele vaheldumisi sibula- ja peedirattad. Pintselda või vala ühtlaselt peale eelnevalt valmistatud kaste. Viimasena murenda sinihallitusjuust.
Seejärel tõsta enne vabaks jäetud taignaääred täidisele peale nii, et tekiks ringikujuline pirukas. Tõsta 'galette' 200-kraadisesse ahju ja küpseta umbes 40-45 minutit, või kuni taigen tundub mõnusalt krõmps olevat. Enne serveerimist lase umbes kümme minutit jahtuda. Parim ahjusoojana või leigena.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe