Tule sa, päike, mind kättpidi taluta.

09:40

Viimase paari kuu jooksul on söögitegemine sootuks unustusse langenud. Eksamid, ühe kooliga lõpparve tegemine ning sealjuures juba otsapidi töörutiini murdmine tegid siinkohal oma töö. Ja nähes, kuidas teised tuntud hobikokad, kellest võib uhkusega eeskuju võtta, siin ja sealpool ilma aina uusi postitusi valmis vorbivad, tahtis pea häbist aina sügavamale ja sügavamale liiva alla peitu pugeda. Ja siin ma siis nüüd olen - üritan häbiväärselt tähelepanuta jäänud pisukest toidublogikest viimasega üle külvata. 

Kuid eks elus kipub asjadega ikka nii olema, et kõigele on ette määratud oma aeg ja koht ning ega sunnitult midagi head asjadest enamasti ka välja ei kuku. Ja eks nii ole ka toidutegemisega. Eriti, kui töö tõttu viimasega pea igapäevaselt kokku puutud, sest ega naljalt end nii väga rõõmuga pliidi äärde enam ka ei kisu. Samuti on suvetuulte puhumine pannid-potid nurka istuma jätnud. 
Lisaks tuleb oodata õiget tunnet, tahet ning ideed. Ja aega peab ka olema. Viimane on minu jaoks ehk isegi kõige tähtsam, kuna seda tundub kõige vähem käes olevat. Ja seda, mida on vähe, oskame ka võib-olla rohkem väärtustada, kruttides selle hinda aina kõrgemale ja kaaludes, kuidas vähest ressurssi kõige kasumlikumalt ja meeldivamalt kasutada. Kuid kui ümberringi on suvisele rahule ja vaikusele vastupidiselt vaid kiirus ja kiirus ning ei miskit muud, siis ei klapi asjad jällegi nii, nagu nad peaksid. Elu!

Kuid täna puges hinge õige tahe koos sooja tundega, üks ideeraas puhkes samuti õrna inspiratsioonituulega pähe lenneldes õide ning viimaks oli ka aega. Lisaks sellele pistis köögis pea potikaane alla ka külaline, kes ootas, et kõhu täis saaks. Ja nii saigi üle pika aja midagi uuemat ja senisest suvisest menüüst, mis koosnes tõepoolest väga tavalistest asjadest, pisut teistsugusemat kokku segatud. Õnneks kukkus välja lausa imemaitsev! Ilma grammigi liha sisaldamata! 
Lihtne, kõhule kerge ja maitsemeeltele lausa õnnistuseks. Ja suvefiguuri aitab ka hoida, kui see peaks kellelegi veel korda minema...sest ebaeestlaslik oleks mitte öelda, et suvi ju peaaegu et läbi! 

Kuid siin ta on. Maitsev, võib öelda, et taimetoitlastele mõeldud karri, millelt tulist vinti pisut vähemaks keeratud, kuid sealjuures mõnusat maitset muutmata. 

VAJA LÄHEB:
1 sibul
2-3 küüslauguküünt
pöidlaotsa suurune jupp ingverit
1 suurem tomat ja 400g purk tükeldatud tomateid (või 6 küpset keskmise suurusega tomatit)
2 tl jahvatatud köömneid
2 tl jahvatatud koriandrit
Näpuotsaga tšillihelbeid või tunde järgi tšillimaitseainet
Lusikaotsaga pisut maisitärklist või jahu (kui tahad, et kastmemass pisut paksem oleks)
4 supilusikat punaseid läätsesid
Purk kookospiima
Pool keskmise suurusega brokolist, sagaratena 
Pisut lillkapsast, samuti sagaratena
Purk (400g) kikerherneid (kui neid pole, võib asendada valgete ubadega)
Spinatilehti (50-100g, tunde ja maitse järgi lisada)
Soola, pipart ja pisut ka suhkurt maitsestamiseks
Poole sidruni mahl (võib ära jätta)

Serveerimiseks võid kõrvale keeta riisi. Kui soovid pisut toekamat rooga, lisa hulka kanaliha. Kes riisi ei armasta, võib kastme sisse lõikuda ka värsket kartulit!

Esmalt haki puhasta ja haki ühte küüslauk, sibul, terve tomat (kui kasutad vaid terveid tomateid siis lisa tükeldatult kõik siia. Konserveeritud tomateid kasutades võid need ka lisada, kui on soovi) ning ingver. Seejärel püreesta kõik nuimiksri või köögikombainiga mõnusalt ühtlaseks massiks. Kellel viimased seadmed kodus puuduvad, võivad selle sammu lihtsalt vahele jätta ning kõik eelpool toodud komponendid ühtlaselt peeneks hakkida. Seejärel kuumuta pannil või pakspõhjalises potis õli, lisa püree, vürtsid (koriander, köömned, tšilli) ja kuumuta umbkaudu paar minutit. Lisa seejärel läätsed ja kookospiim. Üsna pea võid hulka lisada ka brokoli ja lillkapsa, et kõik kenast läbi küpseks. Vajadusel lisa juurde pisut vett või siis maisitärklist, kui mass siis kas vastavalt väga paksuks või vedelaks jääb. Kui läätsed on nähtavalt suuremaks paisunud ja tunduvad valmis olevat ning brokoli ja lillkapsas ka enam-vähem krõmpsud, võid juurde valada kikerherned ja spinatilehed. Kui on soovi, pigista sisse ka poole sidruni mahl. Sega kõik omavahel kenasti läbi, kuumuta pisut ning seejärel maitsesta. 

Kõige parem serveerituna koheselt, kuid maitseb imehästi ka hiljem ülessoojendatult. Kuid vaevalt seda kauaks jätkub. :) 

Head kokkamist! 



You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe