Lahke ja hea nagu ammu ootav leek, mis sügaval sees ja sind õnnelikuks teeb.

03:34


Pea võimatu on sõnadesse panna seda tunnet, mida imelised värvid, lõhnad ning nende poolt loodavad kooslused minus köögis askeldades tekitada suudavad. Tihtipeale jääb mõistetamatuks, kuidas on võimalik, et midagi niivõrd lihtsat ja elementaarset saab õigesti tegutsedes muutuda mittemillestki ühtäkki millekski, mis naeratuse suule kleebib ja terve maailma kuidagi teistmoodi taktis tiksuma paneb. Ja kui ilu silmade ees pea omamoodi õnnest pöörlema paneb, on maitsed, mis keelepatjadel tantsisklevad vaid lisaboonuseks kogu tervikule...

Ja mulle niivõrd meeldib see, kui palju värve kannab endaga kaasas suvi. Iga päev tundub olevat just kui lõputu vikerkaar, mis üheskoos maitsekombinatsioonidega tavapäraselt rahulikust argipäevast ühtäkki leekides lõõmavaks karnevaliks muutub, kus jagub nii kirge, värvikirevust kui teistmoodi rütmi.

Jah, need värvid. Ja mõni varjund on vahel kohe ilusam kui teine. Ja nii oli antud punaste läätsede püreesupi puhul, kuhu salakavalalt end kerge tšilline vürtsikus ning valged oad peitnud olid. Sest oi neid aroome...imeline. Inspiratsiooni sain siit

VAJA LÄHEB:
2 tl köömneid
1 punane tšillikaun või kasutada selle asemel tšillihelbeid, tšillimaitseainet vms, tunde järgi. :) 
1 punane keskmine sibul
140g punaseid läätsesid
850ml (köögivilja)puljongit või vett
400g purk tükeldatud või purustatud tomateid
400g kikerherneid või valgeid ubasid, ise kasutasin viimaseid
Soola, pipart, näpuotsaga suhkurt
Lisaks kasutasin maitsestamiseks veel pisut jahvatatud ingverit ja koriandrit

Pane esmalt pann (või mugavuse mõttes paksema põhjaga pott) soojenema ning aseta sellele köömned (kui kasutad tšillihelbeid, siis lisa siinkohal pannile ka need!). Lase neil kergelt röstida, kuni nad hakkavad pannil õige pisut hüplema ja aroom nendest mööda kööki laiali valgub. Seejärel lisa pannile pisut õli ning peeneks hakitud sibul ja kui kasutad tšillikauna, siis lisa peeneks hakituna hulka ka see. Pruunista umbkaudu viis minutit ning siis lisa hulka läätsed, puljong ja purustatud tomatid. Oota, kuni kogu mass läheb keema, ning lase seejärel pisut madalamal kuumusel podiseda, kuni läätsed on muutunud pehmeks. Seejärel peenesta supp nuimiksriga mõnusalt ühtlaseks püreelaadseks massiks, aseta tagasi tulele ja lisa hulka ka valged oad (või mis iganes herneid või ube sa kasutada otsustad!). Kuumuta madalal kuumusel, maitsesta seni soola, pipra ja koriandriga (soovi korral lisa hulka ka pisut ingverit), kuni leiad maitsetele õige tasakaalu. Eriti pean just silmas soola. Ise viskasin sisse veel ka pool teelusikat suhkurt, et see maitsed eriti veel esile kergitaks. 

Ja nii lihtne ongi! 

Soovi korral võib serveerimisel hulka lisada ka teelusikatäie kreeka jogurtit. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe