Ta tuleb pühib äsjasadand helbed õlult ja ütleb: "Usu, ootasid just mind."

10:19


Kui enamus inimesi ilmselt marja- ning puuviljade hooaja tipphetkedel moositegemisest leili lähevad, siis viimastel aastatel on mul kombeks just vahetult enne jõule potid tulele seada ja vaaritamisega algust teha. Omamoodi alles lapsekingades traditsiooniks ongi juba saanud üsna varakult retseptides tuhlamine ning millegi põneva otsimine, mis võib-olla õige pisut rohkem silma paistaks või tavapärasest erilisem näib. Ja kõige vahvam osa mu enda jaoks, olenemata sellest, et olen käelise tegevuse poole pealt suurelt jaolt ikka üsna andetu, on purkide kallal nokitsemine. Sel korral olen iseenda üle aga eriti uhke, kuna ootamatult tulid moosipotsikud välja kuidagi eriti armsad ja südamelähedased. Ja sedasi oli neid kingikotti pista ühtaegu nii suur rõõm kui ka õige pisut kahju, kuna endale jäid mälestuseks vaid pisike kogus proovimiseks ning mõned fotod. Kuid võin vaid loota, et ehk tekkis kingisaajatele südamesse pisike rõõmusäde, mis sisemuse soojusega täitis. 

Sel korral tegin katsetusi kahte tüüpi moosidega, mis köögi mõnusalt magusate ja vürtsikate lõhnade ning imeilusate säravate värvidega täitsid. Pottides podisesid suvikõrvitsamoos mõnusalt hapuka sidruni ja ingverilisandiga ja päikseliselt magus porgandimarmelaad. Isiklikuks lemmikuks sai vaieldamatult suvikõrvitsamoos, mis maitses ühteaegu magusa, hapukana kui vürtsikana nii tükikese sealiha peal kui pannkoogile laiali määrituna. Silmagi pilgutamata võin öelda, et see oli minu eelmise aasta parim leid! Ja ei ole üldse imestunud, et see ka toidublogide maailmas eriliselt popp oli! 


Suvikõrvitsamoosi jaoks läheb vaja

Vaaritamisel üritasin midagi vahepealsed kokku panna sellest ja sellest vahvast retseptist. 

0,8-1 kg suvikõrvitsatükke (mida kollasem on suvikõrvits, seda kollasem jääb ka moos :) )
2-3 sidruni mahl ja koor (siinkohal tuleks igaühel sidrunimahla kogust vastavalt oma maitsele reguleerida. Kellele sidruni hapukus meeltmööda, võib julgelt seda sisse pigistada)
~4-5 cm jupp ingverit (värske ja riivitud)
400g (moosi)suhkurt
1 dl vett

Kuna kasutasin üsna pisikesi ja värskeid suvikõrvitsaid, ei koorinud ma neid eelnevalt. Kel soovi või kui suvikõrvits on suur ja selle koor tundub olevat vana või üsna paks, võib suvikõrvitsad enne tükeldamist koorida, samuti suuremate suvikõrvitsate puhul tuleks eemaldada seemneosa. Pane suvikõrvitsatükid koos veega, ingveriga, sidrunimahla -ja koorega potti. Sidrunit tuleks enne koore riivimist kindlasti korralikult pesta. Lase keema minna ning vaiksel tulel podiseda, kuni tükid on pehmed. Seejärel püreesta ühtlase konsistensi saamiseks kõik saumiksriga. Pane pott tagasi tulele, lisa hulka suhkur ja lase veel nii 10-15 minutit podiseda, kuni moos tundub piisavalt kleepjas ja mõnusa paksusega olevat. 
Vala moos steriliseeritud purkidesse ja kaaneta. Säilita jahedas. 

Porgandimarmelaadi jaoks läheb vaja

Siinkohal sain innustust keetmiseks siit.

Umbes 1kg puhastatud ja koorituid porgandeid
1-2 õuna
2-3 sidrunit
500-800 g suhkurt (vastavalt enda maitsele)

Esmalt puhasta ja tükelda porgandid, seejärel lisa nad keevasse vette ja lase pehmeks keeda. Mõne aja pärast, kui porgandid on juba mõnda aega tulel podisenud, võid sisse visata ka kooritud, puhastatud ja tükeldatud õunad. Kui porgandid on viimaks pehmed, püreesta nad saumiksriga (või suru läbi sõela või kasuta mõnda muud meetodit, mis Sulle endale sobib). Peenestatud massi lase mõni minut keeda. Seejärel riivi sisse sidrunikoort ja pigista hulka mahl. Kes soovib, võib sisse lisada ka tükeldatud sidrunit ennast. Lisa sekka suhkur ning keeda marmelaadi, kuni see on valmis (segades mõnusa konsistentsiga).

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe