Valge põhjamaine unelm.

15:33

Enne, kui aastanumber taaskord harjumatult kiiresti uuega asendub, kuigi harjumusest veel mõnda aega peas mõtetena ning käsikirjas vana end paberile veab,  tuleks vist need tegemised, mis siiani lõpetamata on jäänud, viimaks valmis vormida. Seega panen pildis-sõnas kirja ka need ülejäänud asjad, mis jõulupühade ajal suure rõõmu ja usinusega valmis said meisterdatud. Peamiselt küll mälestuseks, et hiljem toreda tundega hinges meenutada, kuid ehk mõnele teist ka pisikeseks inspiratsiooniks. Sest täpselt niimoodi mina tahtmist ja soovi tundide kaupa köögis sehkendada leidsingi. 

Toreda sildi-idee moosipurkide külge põimimiseks sain sellest suurepärasest blogist

Esmalt siis jõuluhõnguliselt krõbedad kaeraküpsised ja esmakordselt keedetud kaneeline õunamoos.

Kuigi tuleb tunnistada, et piparkookidele jõuluajal vaevalt vastast leidub, kuid seda enam ootavad maitsemeeled viimaks, pärast suurt ning kohati igavikku meenutavat krõbistamist, vaheldust, mis magusaisu auravalt sooja tee-, piima- või kohvitassi kõrval ära võtaks. Ja minu jaoks pole ausalt mitte midagi paremat kui mõnusalt krõbedad kaeraküpsised, mille puhul saab nende magusust ja sisu täpselt soovidele vastavalt reguleerida, kord ühte-, kord teistmoodi. Ja pealegi, maitsest saab siiski omaenda tehtud asjade puhul hoopis teistmoodi aru. Inspiratsiooni sain siit.

Küpsiste tegemiseks läheb vaja

200g võid
2dl suhkurt
4dl jahu
3 dl kaerahelbeid (jahvatasin kohviveskis peeneks jahuks, võib kasutada ka muid helbeid, nt neljaviljahelbeid)
1 tl küpsetuspulbrit
1dl kookoshelbeid
1tl kaneeli
Soovi korral võib lisada ka kuivatatud jõhvikaid või suurematele magusasõprade meeleheaks šokolaaditükke. 

Vahusta pehme, st varasemalt pisut külmkapist välja seisma jäetud või suhkruga ning klopi juurde muna. Sega omavahel kuivained (jahu, kaerahelbed, küpsetuspulber, kookoshelbed ja kaneel) ning lisa ülejäänud massile. Küpsiste valmistamiseks võta osa tainast, veereta sõrmede vahel palliks ning seejärel suru peopesaga laiaks. Küpsised kerkivad üsna hästi, mistõttu tuleks küpsetuspaberiga kaetud plaadil nende vahele kenad vahed jätta. Küpseta 200 kraadi juures umbes 10-12 minutit või kuni küpsised muutvad kenasti kuldpruuniks! Ahjust väljavõttes on nad pisut pehmed, millest ei tasu end lasta häirida, maha jahtudes muutuvad nad kenasti hamba all krõbisevaks! 

Õunamoosi polnud ma varasemalt ise iialgi keetnud. Tegelikult on lood nii ka kõigi teiste moosidega, kuna moosi keetmise puhul on minu tööots piirdunud siiani vaid koorimis-lõikumis-puhastamisosakonnas. Seega oli rõõm katsetada seda suurem, kuna sai päriselt kõige ikkagi ise teha. Ja tulemus oli üllatavalt hea (moos sai isa, kes siiani meie peres õunamoosi kokku keedab, heakskiidu, jee!), mistõttu teen seda tulevikus kindlasti veelgi julgemalt. Sest ma ei ole siiani tõepoolest kohanud inimest, kes omatehtud moosi kunagi poes müüdavale eelistaks. Ja mõnusad pannkoogid õunamoosiga ei ole siiski minu jaoks asendusmaterjali leidnud - ideaalne äratus pühapäevahommikutesse! Aga moosist lähemalt:

Koguseid saab igaüks vastavalt enda õuntekogusele reguleerida. 
1-2 kg õunu
2 dl vett
300-400g suhkurt (igaüks vastavalt oma maitsele! Kes armastab magusamat moosi, see lisagu rohkem suhkurt)
Tunde järgi kaneeli 
Lisaks lisasin sisse ka natuke tšillipulbrit
Nendele, kes tahavad tõelist jõulumaitset moosile lisada, võivad kasutada kaneeli jms asemel piparkoogimaitseainet. 

Esmalt pese (soovi korral koori) õunad, lõika nad neljaks ja eemalda südamikud. Mina lõikusin õunad veel pisut peenemateks tükkideks ning seejärel viskasin potti. Kalla peale vesi ning kuumuta tasasel tulel (umbkaudu 10-15min), kuni õunad muutuvad pehmemaks. Lisa suhkur ning maitseained ning kuumuta veel (15 min), kuni õunad muutuvad täiesti pehmeteks ning läbipaistvateks. Selleks, et saada ühtlane mass, mida purki pista, püreestasin moosi veel nuimiksriga. Tõsta moos puhastesse purkidesse ning kaaneta koheselt. Ja ongi valmis!

Ja viimaks minu tõelised lemmikud: doominotrühvlid. 

Imelihtne valmistada, kuid viivad igal šokolaadisõbral keele tõeliselt alla. Voolimine ning šokolaadiglasuuriga katmine võtab küll aega, kuid tulemus on seda rohkem väärt. Lisaks võib trühvlite sisse panna nii kivideta kirsse kui pähkleid. Imelised kaloripommid, tõesõna!

Koguseid saab taas vastavalt vajadusele reguleerida. Kuna sel korral valmistasin terve kandikutäie, olid kogused ka üsna suured. 

Vaja läheb:
2 karpi Domino küpsiseid
250g toorjuustu
100g tumedat šokolaadi
Kookoshelbeid

Esmalt immuta küpsised vähese veega ning lase neil pisut seista. Seejärel purusta näppude vahel (või köögikombainis) peeneks ning ühtlaseks massiks. Sega omavahel toorjuustuga ning jäta kappi mõneks ajaks (soovitatavalt vähemalt tunniks) seisma. Pallide vormimise ajal on soovitatav võtta osa massist ning ülejäänud seniks tagasi külma panna. Lisaks on abiks kummikinnaste olemasolu: ei määri käsi ning mass ei jää   näppude külge ebamugavalt kinni. Trühvlite tegemiseks võta osa küpsise ja toorjustu segust ning veereta käte vahel palliks. Kui kasutad lisaks ka näiteks kirsse (varasemalt olen kasutanud ise kivideta kompotikirrse) või pähkleid, moodusta näppudele lapik ratas, aseta kirss/pähkel selle keskele ning seejärel suru  ääreosad ühte koondades ühtlaseks palliks. Pisut raskem on, kuid täiesti tehtav. Kui pallid valmis, tuleks sulatada šokolaad (veevannil oleks seda soovitatav teha, kuid omast kogemusest tean, et mikrolaineahjus järk-järgult sulatamine kõlbab ka!). Võta suurem supilusikas ning tõsta sellele kausist sulatatud šokolaadi, veereta palli ettevaatlikult lusikal, et kogu pall kaetud saaks ning aseta kas trühvlirosettidesse või toidukilega/fooliumiga kaetud alusele. Puista peale kookoshelbeid. Pista külmkappi ning lase mõned tunnid vähemalt seista. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe