Ju kustus päev, öö kattis taevakõrgust.

07:43

See on tegelikult omamoodi naljakas, kuidas iga päevaga, mil jõulud kalendris meile aina rohkem külje alla ujuvad, see ka inimeste toidukorvis ja söögilaual kajastub. Seda olen märganud eelkõige ennast "kõrvalt jälgides"...Esimene leivategu, mida peagi kindlasti pärast teistkordset tegu ka pildis-kirjas kajastan, on ülimalt edukalt seljataga, verivorstid on juba ammuilma jõuluõhtu eelproovi korras ära proovitud, et maitsete headuses sajaprotsendiliselt kindel olla, ning mandariine on kõhtu mahtunud igapäevaselt juba kilode viisi...lisaks kõigele mahub ju alati mõni (khm) piparkoogike sooja tee- või glögitassi kõrvale suhu pista. Ja päris enda piparkoogitegu on ka küpsetamisplaani end kenasti sisse seadnud. Seega võiks nagu väita, et jõulude tulekuks on kõik, nii keha kui vaim, vaikselt juba valmis. 

Aga sellest hoolimata tahaks ju vahepeal hapukapsa ja muu sellise kõrval vahelduseks miskit kergemat ka taldrikule asetada, et jõuludeks lumepallidele veeremises mitte just väga siirt konkurentsi pakkuda. Ja sellistel hetkedel vaatad otsa erinevatele juurviljadele ning otsid erinevaid viise, kuidas neid võimalikult maitsevaks ja meeltele huvitavaks teha, kuid selle protsessi lõpptulemusena jään vähemalt mina niivõrd sageli nõutuks, mille peale keerangi kokku tavapärase toorsalati ja asun seda rõõmsasti närima. Õnneks võib aga mõningase otsimise peale leida ka vahvaid ning imelihtsaid retsepte, mis veggied söögilaual lausa särama panevad. Allpool toodud lillkapsa-brokolivorm on üks nendest. 

Originaalretsept on pärit Toidutarest, minu poolt kirjapandu on mõningaste muudatustega.

VAJA LÄHEB:
250g lillkapsast
250g brokolit
1 keskmine sibul
100-150g riivjuustu, mida peale raputada
Kastme jaoks:
250ml kohvikoort
Soola, /sidrunipipart) pipart
Alternatiivina võib vabalt kasutada ka piima-munasegu, mida soola ja pipraga maitsestatult peale valada. Ja nagu originaalretseptis kirjas, võib kastme kokku segada 2dl soovitatavalt lahjast majoneesist, riivjuustust, mille segad pealeraputamise asemel kastmesse, ning 2 munast, mida siis vastavalt harjumustele ning soovile maitsestada. 

Kõrvale sobib ideaalselt serveerida kala või kana. Mina sõin vormi just nimelt kanafilee kõrvale, mille ma eelnevalt soola, pipra ning mehhikopärase maitseainega kilekotis kokku segasin ning umbkaudu 20 minutiks külmkappi seisma panin. Hiljem pruunistasin vahel kaane all hoides pannil ning tulemuseks oli imemaitsev, tõsiselt mahlane ning tervislik kana. Muidugi võib kana ka kuubikutseks lõigata ning koheselt koos teiste komponentidega vormis küpsetada. 

Kuid vormi enda jaoks puhasta ja haki sibul peeneteks kuubikuteks ning pruunista hetkeks pannil. Brokoli ja lillkapsa õisikud keeda umbes 3 minutit õrnalt soolatud vees, kurna ning vala ahjuvormi. Lisa hulka ka sibul. Seejärel kalla peale omavahel segatud kastme ained ning raputa peale riivjuust. Küpseta vormi 180 kraadi juures umbkaudu 30 minutit ja voila! 

Ja niimoodi oligi õhtusöök ühele. :)

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe