Ja igal pühapäeva hommikul särisevad koogid ja kannust klaasi voolab värske piim.

13:11


Ühel hommikul tuli spontaanselt idee pere naispoolega armsale vanatädile ettehoiatamata külla minna. Justnimelt tulekust ette teatamata, sest antud peres ei möödu traditsioonidele kohaselt ükski koosviibimine ilma suurema tädi poolt põhjalikult ettevalmistatud pidulauata, kus valikus kõik nii omatehtud imemaitsvatest klassikalistest šnitslist, kotlettidest, salatite ning imemaitsvatepurki pistetud hõrgutisteni välja. Tädi kõrvitsat või paprikaid ei ületa miski! Aga just seetõttu otsustasime suuremast söömingust pisut tahtlikult kõrvale hiilida. Sest eks kõik teavad ju seda "vanaemade effekti", mil pärast külastust võiks koju peaaegu et iseenesest veereda...omamoodi armas, kuid vahel harva võib pisut sohki ka teha! :)

Et aga tühjade kätega pole ju kuigi ilus uksest sisse sadada, pakkusin lahkelt välja midagi ise kerget kaasa vaaritada. Suurt mässamist ja kausside määrimist ette ei tahtnud vaevaks võtta, samuti tahtsin teha midagi, mida pole ammuilma küpsetanud ning mis võtaks võrdlemisi vähe aega. Niigi saigi valmis tehtud üks suur, kuid imelihtne ja mahlane keeks. Tähelepanu peaks pöörama sellele, et antud koguste kasutamisel küpseb ahjus valmis tõesti suur küpsetis. Seega, kellel kodus väiksem (kandiline) keeksivorm, võib vabalt koguseid poole võrra vähendada. 

Ise katsin keeksi kerge šokolaadiglasuuri kihiga, kuna vähendasin originaalretsepti suhkrukogust, kuid soovisin sealjuures keeksile omast magusust siiski säilitada. Samuti kasutasin pisut vähem jahu ja õli ning lisasin mahlasuse saamiseks hulka pisut ka jogurtit. 

Keeks ise sobib nii hommikuks maiuspalaks või pärastlõunaks tassi kuuma kohvi või klaasi külma piima kõrvale. Maitsev ja mahlane! 

VAJA LÄHEB:
4 muna
2dl suhkurt
3dl rukkijahu
1,5dl nisujahu
1sl küpsetuspulbrit
2dl piima
0,5dl maitsestamata jogurtit
1,5dl õli
4sl kakaopulbrit
Soovipäraseid marju (mina kasutasin mustsõstraid)
Vormi määrimiseks pisut võid ja mannat/riivsaia.

Kõigepealt pane ahi 180 kraadi juurde soojenema. Vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks, lisa sinna seejärel hulka kuivained (välja arvatud kakao!), piim, jogurt ja ka õli. Sega taigen ühtlaselt läbi. Kui soovid kahevärvilist keeksi, jaga tainas kaheks. Ühele poolele lisa hulka ka kakaopulber ning marjad. Kui soovid vaid ühte värvi keeksi, tegutse vastavalt soovile, kas siis lisades või jättes kakaopulbri lisamata. Määri keeksivorm seejärel võiga ning puista peale mannat/riivsaia. Siiruviirulise keeksi saamiseks hakka vaheldumisi tainast vormi tõstma. Mina lisasin esimesena pool valgest tainast ning seejärel valasin peale šokolaadise osa, mis siis tegelikult valgest osast n-ö läbi vajus. 
Originaalretsept soovitab küpsetada kuskil 35-40 minutit, kuid minu keeks küpses küll kuskil tunni jagu. Et kindel olla, kas keeks on valmis, pista hambatikk või nuga/kahvel keeksi keskele. Kui ese on kuiv ja puhas, on keeks valmis. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe