Kolm kanget meest

03:34


Väljas valitsev enamasti õige pilvine, pime, hall ja meie kõigi õnnetuseks ka vihmane ilm, kus päike end häbematult vähe kipub näitama, on mind absoluutseks kodukanaks muutnud. Tihtipeale leian end taas üsna sügiseselt romantilise muusika (Paolo Nutini näiteks) saatel, mis imeliselt hästi hämaratesse õhtutega kokku sulandub, kraamimas, koristamas ja asjatamas. Toiduideed liiguvad ka sedapuhku üha kodusemaid radu pidi. Hautised, kartulid, kotletid, imeliselt lõhnavad saiakesed ja kõik muu selline, mida mina eelkõige sellise vanaemade valmistatud toidu alla kategoriseeriks. 
Tänagi otsustasin sellise üsna traditsioonilise kotletid-kartul kombinatsiooni kasuks, kuid ometi valmistasin toidu omamoodi väikese kiiksuga. Nimelt on kotlettide üheks peamiseks koostisosaks hakkliha kõrval kodujuust ning kartulid said külge mõnusa ahjusooja ning ürdise meki. Üks on kindel: toidulaualt kadus söök ennenägematul kiirusel ning heast maitsest andsid märku noa-kahvli klõbina kõrval ka aeg-ajalt vaikuses kõlavad mõminad. See retsept jääb kohe kindlasti mõneks, ilmselt väga pikaks ajaks kasutusse!

Mõlemad retseptid, mida enda järgi taas kohandasin, on pärit Toidutarest ning leitavad siit ja siit

VAJA LÄHEB:

Kodujuustukotletid
500 g hakkliha (Originaalretsept näeb ette kanahakkliha. Kui seda poes leidub, siis kindlasti soovitan kasutada!)
200-300g kodujuustu
1 muna
3 küüslauguküünt
1 sibul
Soola, pipart
Peotäis hakitud tilli (Mina jätsin selle kotlettidest välja, kuna lisasin tilli niigi ürdikartulitele)
Riivsaia paneerimiseks, mina ei kasutanud

Ürdikartulid
6-7 keskmist kartulit
Õli
3 küüslauguküünt
Soola, pipart
Erinevaid ürte (nt basiilik, pune, tüümian jms)

Esmalt võid valmis teha kotletitaina, et see kartulitega tegelemise ajaks külma seisma panna, sest just taina seismises peitub nende õigete kotlettide omapärase maitse saladus, mida ma ise tegelikult uskumatult kaua taga otsisin. Esimesena segagi omavahel hakkliha, kodujuust, hakitud sibul ning küüslauk. Seejärel lisa juurde sool, pipar ning kui on soovi, siis ka till. Sega omavahel ühtlaseks massiks ning pane mõneks ajaks külma seisma. Nendele, kes kodujuustu väga ei armasta, võib julgustuseks väita, et kodujuustu maitset tegelikult hiljem ei oskagi aimata, seega võib seda kindlasti rohkelt lisada!
Ürdikartulite jaoks pese ning koori kartulid. Seejärel lõika nad suupärasteks sektoriteks ning aseta kaussi. Peale vala pisut tunde järgi õli, raputa üle peeneks hakitud küüslaugu, soola, pipra ning enda valitud ürtidega. Sega kõik omavahel läbi, kuni oled kindel, et kartulid on seguga kaetud. Laota sektorid ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 225 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni kartul omandab mõnusalt kuldse jume. Hiljem võid peale raputada ka hakitud tilli. Ahjukartuli ja tilli kooslusest tulenev imeline lõhnapilv võib lausa oimetuks ju lüüa. :)
Samal ajal, kui kartulid on ahjus, vormi hakklihatainas käte vahel kotlettideks (soovi korral paneeri riivsaiaga) ning aseta pannile praadima, kuni need muutuvad mõnusalt pruunikaks. Muidugi on võimalus kotlette küpsetada ka ahjus!

Järgmisel korral üritan kindlasti küüned esimesel võimalusel kanahakklihale taha ajada ning kotletid sellegagi ära proovida. Tervislikumad on nad sellisel moel kohe kindlasti ning pean pooleldi süütundega ka tunnistama: kohati isegi mahlasemad ja maitsvamad kui vanaema valmistatud pallikesed...


You Might Also Like

1 comments

  1. Tegin selle retsepti järgi kotlete ja nii head tulid, aitäh! :) Tegin postituse kah: http://eliise-s.blogspot.com/2015/05/kodujuustukotletid-kartulipudruga.html

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe