Tuhas sädelevad kuldsed söed

13:51


Mäletan veel niivõrd selgelt seda mõne aasta tagust kena suveõhtut, mil mu nina ette lükati taldrik ühe imeliselt lõhnava ning veelgi imelisemalt maitsvama koogitükiga. Õhtu, mil tollal minu jaoks veel üsna tundmatu ning kohati isegi võõramaisena kõlav porgandikook end minu suurte lemmikute hulka sisse seadis. Sest nende pehme ning sõna otseses mõttes suussulava tekstuuri ja mõnusa meki, mis igale magusa- ja koogisõbrale väga mokka mööda peaks olema, kõrval võibki ainsaks miinuseks pidada koogi alatut oskust panna meid esmapilgul uskuma, et tegu ääretult tervisliku küpsetisega, mida ta ju kohe kaugeltki tegelikult pole. Kuid olen kindel, et oleme kõik nõus tagajärgedega leppima, sest maitseelamuse nimel võib ju end ohverdada.

Kuigi pean tunnistama, et antud kergelt šokolaadise porgandikoogi küpsetamisest on tegelikult möödas juba õige mitu päeva, tunnen selle maitset enda suus siiani. Ja mida rohkem sellele mõelda, seda rohkem suu vett täis ka valgub ning teadagi ei ole see sellistel kellaaegadel teps mitte õige asi juhtuma. Veel võiks lisada, et vähendasin originaalretseptis kirjas olevat või ning suhkru kogust, kuid sellest hoolimata tuli kook tõsiselt maitsev (glasuur teeb igasuguse võimaliku magusapuudujäägi tasa!), millele andis kinnitust ka selle laualt kadumise kiirus. 

VAJA LÄHEB:

3,5dl jahu
1 dl suhkurt
75-100g võid
3 muna
350g porgandeid
1tl soodat (ise jätsin välja, kuna kodus antud hetkel seda lihtsalt ei leidunud, miskit sellest ei juhtunud)
1tl küpsetuspulbrit

Glasuuri* jaoks:
50 g võid
1dl suhkurt
1 spl kakaod
2 spl hapukoort

*Antud koogi puhul tegin glasuuri mälu järgi tunde järgi komponente kokku lisades, suhkrut panin kindlasti vähem kui 1dl ning ei kasutanud ka seda õiget küpsetamise jaoks mõeldud tumedat kakaod, sellest ka glasuuri hele värvus piltidel. Kuid parima maitseelamuse saavutamiseks võiks kindlasti glasuuri retseptis ettenähtud kogustega valmistada, mina olin sel momendil lihtsalt õige pisut laisk. :)

Esmalt pese, koori ning riivi porgandid peene riiviga. Sulata vahepeal või (mina tegin seda mikrolaineahjus) ning kuni porgandite riivimise lõpetad, lase sulavõil jahtuda. Seejärel sega riivitud porgand ning või omavahel. Sega omavahel jahu, sooda ning küpsetuspulber. Muna vahusta suhkruga mõnusalt kohevaks vahuks, sinna juurde lisa porgandisegu ning viimasena kuivained. Sega segu korralikult omavahel ühtlaseks ning vala võitatud (lahtikäivasse) koogivormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit.
Mina kasutasin üsna pisikest südamekujulist küpsetusvormi, mistõttu tuli kook ka tavalisemast kõrgem. 
Kui kook on valmis, võta see ahjust välja ning aseta jahtuma. Seejärel hakka valmistama glasuuri. Selleks sulata või (paksupõhjalises) potis, lisa omavahel segatud suhkur ja kakao ning seejärel hapukoor.Enamasti kasutan segamiseks visplit - mugav ja käepärane. Keeda segu umbes minuti jagu ning lase enne koogile valamist õige pisut ka maha jahtuda. 


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe