...ja päike ajuti vine seest kumas

16:04


Ma ei oska isegi kohe öelda, millega siin tegu on, kuid vahel tekib täiesti ootamatult (kui nüüd imalaid väljendeid kasutada, siis "nagu välk selgest taevast" sobiks siia üsna hästi) isu sellise parajalt pehme õunakoogi järele, mis suu ikka mõnusalt magusaks teeb ja olenemata sellest, et sobib ka tassi kuuma tee või kohvi kõrvale, siiski kõige paremini klaasi külma piima kõrval mekib. Ja eks isule järgneb tihtipeale ka retseptiotsing, mis sageli kulmineerub sellega, et puhtinimlikust suutmatusest miljonite retseptide vahel valida jääb koogitegemine sootuks vaid mõtteks. Õnneks komistasin kunagi aga selle imelihtsa retsepti otsa, mille küpsetamise tulemusena on eriti just sügiseti, mil moositegemise aegu kodus rohkelt õunu kipub vedelema, terve elamine imelist kaneeliselt magusat lõhna täis ning suu lihtsatest maitsetest tulvil. 

Ja tõepoolest, kuigi erinevaid suurepäraselt maitsevaid õunakooke on olemas tõesti sadu, on see siiski minu üks kõige suuremaid lemmikuid.

VAJA LÄHEB:

175g võid
2dl suhkurt (kes nii väga magusat ei armasta, võivad vabalt suhkrukogust kärpida, 1,5dl piisab samuti vabalt, eriti kui õunad näiteks magusamat sorti kipuvad olema)
4dl jahu
2 muna
6-8 õuna (mina kasutasin hapukamat sorti õunu, tasakaalustamaks magusamat koogipõhja. Ja kuna kodumaiseid õunu leidub sel aastal meie kodus vähe, siis kasutasin vist Poola päritolu Paulared(?) õunu)
Peale raputamiseks kaneeli-suhkru segu
(kookoshelbed - neid raputasin pisut koogipõhjale lihtsalt katsetamiseks, võib vabalt ära jätta, maitset suurt ei muutnud)

Antud kogusest peaks piisama suure plaaditäie koogi valmistamiseks. 

Esmalt vahusta või segamini suhkruga. Tegemist on täitsa omaette protsessiga, aga lõpptulemuse nimel on kogu sahkerdamist väärt. Seejärel lisa hulka munad ja jahu, sega kõik omavahel ühtlaseks massiks. Valminud koogipõhi on üsna "kleepuv" ning seda on õige pisut keeruline hiljem küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile laiali ajada. Kõige lihtsam on seda teha aegamööda ning suuremat sorti supilusikaga, aega võtab, aga asja saab. Enne viilutamist tuleks õunad kindlasti pesta ning eemaldada südamikud. Kui viitsimist jagub, mida minul ka sel korral vajaka jäi, võik õunad ka ära koorida. Seejärel lao õunaviilud kenasti tainale ja raputa üle kaneeli-suhkruseguga. Pista plaat ahju ja küpseta 200 kraadi juures umbes 20-25 minutit, kuni kook omandab imeilusa kuldse värvi ja köögis levivad magusad lõhnad kannatuse absoluutselt viimsele piirile viivad. 

Ja tõepoolest, selle koogi puhul on klaas külma piima täielik must have. 



You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe