Kord olin ma röövlite pealik

10:53

Antud momendil võiks esmalt lausuda kahte asja. Esiteks seda, et minu jaoks on mitteametlikult sügis salamisi vaikselt hiilides kohale jõudnud. Sest õhk maitseb õhtuti hoopis teistmoodi ning temperatuurid kipuvad ka kõrgemale küündimise asemel aina madalamale langema. Vihmapiisad koputavad ka üha enam aknale, külm sunnib käsi sügavamale kapipõhjast välja otsitud jope taskusse suruma ning endalegi ootamatult olen hakanud väljast tuppa jõudes aina tihedamini suve jooksul riiuliäärele unustatud teepakkide poole kiikama...aga ei veel. 

Teiseks olen sõltuvusse jäänud nii suvikõrvitsast kui fetajuustust, mis toob endaga kaasa omamoodi ühehülbalisuse toidulaual. Kuid kuna ma tean, et praegusel ajal paljudel aiad juba uputavad eelpool mainitud viljast ning feta juust on jätkuvalt kirjeldamatult maitsev, olenemata sellest, kui tihedalt ja palju teda süüa, siis võin vist südamerahuga seda rada pidi mõnda aega veel käia. 
"Sügise" tulekuga olen hakanud rohkem ka ahjule kuumust taha ajama ning on tunne, et see saab niimoodi veel üsna pikka aega olema. Algust tegin aga mõnusalt mahlase köögivilja-fetapirukaga, mille puhul mõnusalt krõbe põhi ning fetajuustu rammusus vabandavad absoluutselt välja mingisugusegi lihatoote puudumise roas.  Igati tervislik (soovitatakse ju kuulduste järgi vähemalt kahel päeval nädalas liha toidulaualt välja jätta) ning lisaks kõigele muule lihtne, maitsev ja värviline. 

VAJA LÄHEB:

PÕHI:
300dl head jahu või mitmevilja jahusegu (tänases pirukas kasutasin just viimast)
125 g võid
3 sl vett
Õige pisut soola

TÄIDIS:
1 punane sibul, vabalt võib kasutada ka harilikku sibulat
2 keskmist või 1 suur punane paprika
1 (suurem) suvikõrvits
(1 tomat - kodus seisis üks suurem kera üksikult, hakkisin selle ka sisse)
3 küüslauguküünt
2 sl basiilikut (oma valik, kas hakitud värsket või kuivatatud)
100 g riivjuustu
150 g feta juustu


MUNAKATE:
1 muna
100-150ml piima või rõõska koort. Originaalretsept näeb ette 200ml rõõska koort, kuid täna kasutasin just  piima ning muna segu, kuna kogemata jätsin rõõsa koore poest ostmata...lisaks tundus 200ml liiga palju olevat, kuid eks seda saab igaüks ise vastavalt oma vormile vaadata.
Must pipar

Esmalt näpi külm või jahuga segamini ühtlaseks puruks, lisa seejärel hulka vesi ja õige pisut soola ning sega tainaks. Pane see umbes 15 minutiks külma seisma. Samal ajal võid tegelema hakata köögiviljade pesemise ja puhastamisega vms. Hiljem suru tainas (lahtikäiva) vormi põhja ning äärtele, torka mulli tekkimise vältimiseks põhja kahvliga augud. Eelküpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit. Puhasta ning haki sibul, samuti toimi küüslauguga. Puhastatud paprika ning suvikõrvits lõigata oma maitse järgi ka kuubikutseks. Kuumuta õrnalt pannil sibulat, seejärel lisa juurde paprika, suvikõrvits ja küüslauk. Pruunista õrnalt mõni minut, seejärel puista üle basiilikuga. 
(Enne basiiliku lisamist tegin siinkohal ise väikese katsetuse; nimelt valasin köögiviljadele peale pisikese sortsu sojakastet. Alguses kartsin, et maitsed ei lähe hiljem kokku või tuleb liiga soolane - fetajuust on seda ju niigi - kuid ometi andis juurde äärmiselt huvitava meki, mis minu jaoks muutis piruka veelgi mõnusamaks. Kes piisavalt julge, võib vabalt proovida!)
Kui tainas on piisavalt kaua ahjus olnud, võta see välja. Puista pirukapõhjale riivjuustu ning vala/tõsta peale köögiviljasegu. Seejärel riivi jämedalt või murenda sõrmede vahel peale feta juustu. Munasegu jaoks klopi munad koos koore või piimaga lahti, lisa pipar, sega ning vala pirukale. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 40-45 minutit ja voila!

Seda pirukat proovin kindlasti kunagi ka kartulipõhjaga, oodata võib meeletult huvitavat maitsekombinatsiooni!


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe