Augustitähed

04:59


Isetehtud pelmeenid on üks nendest toitudest, mille valmistamiseks ma siiani vist kõige kauem hoogu ning olgem ausad - ka julgust - olen kogunud. Tegemist on üsna aeganõudva näputööga, mistõttu võib pelmeene korraga valmistada üsna suures koguses ning ülejäägi mõnusasti sügavkülma oma korda toidulaual ootama jätta. Esialgu ei olnud ma roa õnnestumises ikka üldse kindel ning kuigi pelmeenid nägid välja täitsa nagu päris, siis esimest ampsu võttes kõditas ikka kerge hirm naha vahel. Õnneks oli iga hetk, mille kulutasin põdemisele, täiesti asjatu, kuna välja tulid pelmeenid mitmeid kordi paremad kui oodatud. Mahlased, mõnusalt krõmpsud ja täis täpselt neid maitseid, mida ise sinna sisse puistasin. Ja üks on kindel: edaspidi, kui vähegi aega on, võtan kogu töö kindlasti uuesti ette, sest maitse osas ei anna poes müüdava masstoodanguga absoluutselt võrrelda. Enda kätega valmistatud on siiski ju täitsa teistmoodi. 

Kogused ja koostisained võtsin sellest retseptist, neid ise pisut kohandades, ning valmistamisviisi näpunäited omandasin sellest toredast blogist. 

VAJA LÄHEB:

Pelmeenitainas:
400 g jahu (mina tegin 200g jahust ja 200g küpsetamise jaoks mõeldud rukkijahust, sellest ka pelmeenide pruunikas värvus)
1 muna
1 tl soola
1dl vett

Täidis:
400g hakkliha (mina kasutasin lihtsalt katsetamise eesmärgil samas koguses hakitud kalkuni kintsuliha)
2 sibulat
Peotäis hakitud peterselli (siinkohal võib sisse visata ükskõik, millist maitserohelist ise soovite!)
Soola
Pipart

Lisaks läheb vaja viinapitsi või kui on olemas, siis pelmeenide valmistamiseks mõeldud vormi. Kui soovid korraga valmistada rohkem, siis lihtsalt kahekordista koguseid ja saadki endale mõnusa varu, mida sügavkülma pista. 

Kuna mina valmistan pelmeene neid eelkõige alguses keetes ning hiljem mõnusalt pruuniks praadides, siis kasutasin keetmiseks sel korral pool kanapuljongikuubikut ja praadides raputasin peale jahvatatud paprikapulbrit ning hiljem puistasin pelmeenid rohkelt üle sidrunipipraga, sest minu jaoks pelmeenid täpselt niimoodi kõige paremini maitsevadki!

Esmalt tuleks valmis meisterdada pelmeenitainas. Selleks tee jahuhunniku keskele süvend, mille sisse löö muna ja lisa sinna ka sool. Sega tainast, lisades sinna järk-järgult ka vett, seejärel sõtku tainas ühtlaseks, keera toidukile sisse ja aseta umbes pooleks tunniks külma. Samal ajal võid puhastada, hakkida peenikesteks tükkideks sibula ning selle pannil klaasjaks praadida. Lisa sibulale juurde hakkliha ning prae kuldpruuniks. Maitsesta soola, pipra ning soovi korral maitserohelisega. 
Poole tunni möödudes võta tainas külmkapist, võta esialgu kasutusse pool tainast, teine pool pista tagasi kile sisse ja seejärel külma, et see vahepeal seistes ära ei kuivaks. Lauale jäänud tainas rulli aga jahusel pinnal umbes 1-1,5mm paksuseks. Vajuta viinapitsiga tainasse ringid, ühe pelmeeni jaoks läheb vaja kahte tainaringi. Alumisele ringile pane ports hakklihatäidist, seejärel aseta peale teine ring ning suru ääred kahvliga kokku. Jätka tegevust, kuni tainas ning täidis saavad otsa. Pelmeene võiks hoida ka õrnalt jahusel pinnal, et need laua külge ei haakuks.
Mida mina sellest õppisin, et täidist võib julgelt panna rohkem, kui esialgu tundub, et kahe tainaringi vahele mahub, kuna keema pannes valgub tainas kuidagi suuremaks ja jääb tunne, nagu täidist ei jäänudki vahele. :) Samuti proovin järgmine kord valmistada ise väikesed frikadellid, et neid siis pelmeenitaina vahele pista, kindlasti mugavam ja käepärasem. Kui pelmeenid valmis, siis valmista neid sel viisil, kuidas oled harjunud: keeda, prae, küpseta ahjus või kui tahad, siis isegi kõiki korraga! 

Nagu eelpool öeldud, siis mina kõigepealt keetsin neid puljongis ning hiljem praadisin. Praadides puistasin peale jahvatatud paprikapulbrit, mis andis pelmeenidele mõnusalt punakas-pruuni värvuse ning hiljem raputasin üle rohke sidrunipiprakihiga, mis annab juurde minu jaoks täiusliku maitse. Kõrvale serveerisin kerge salati ning kodujuustu ja oligi nagu päris!


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe