Väike päike igas päevas

08:12


Mõnikord ei oska soovida mitte midagi rohkemat kui vaid kerget hallist argipäevast väljamurdmist, süstides väikeste asjadega rutiini värvilisemaid kiiri, mis hinge puhta rõõmuga täidavad. Need hetked, mil saad voodis õige pisut kauem vedeleda kui tegelikult vaja oleks, tundmata seepärast mingitki süüd, ning hiljem poolunisena silmi hõõrudes kööki loivata, tunda kuuma kohvi mõnusaid aroome kui need valades esmalt tassipõhja puudutades nõtkelt sealt tagasi põrkuvad, rääkimata sellest kirjeldamatust tundest, kui esimest sõõmu võttes kohv tasapisi sisemuse soojaks kütab, maitsemeeltel mängleb ja siis ajju esimesi signaalne ülesärkamisest saadab. Need ilusad hommikud. 
Ja kui lisaks kõigele sellele ootab hommikulauas kohvi kõrval ees veel maitsev kook...siis ei oskagi mitte midagi muud vist tahta!

Erinevad kohupiimakoogid on minu suured lemmikud. Enamasti on nad olenemata valmistusviisist imemaitsvad ning ka lihtsad valmistada. Oma suhtest koogiküpsetamisega olen juba kirjutanud, seega on juba teada, et midagi enneolematut keerulist oodata ei ole. Ainuke asi, mis mulle nende kookide puhul õige pisut vastukarva on, on see, et kõige paremini maitsevad nad absoluutselt mahajahtunult, tihtipeale veel pärast öö läbi külmas seisnult. Ja toidu puhul mul sageli selline kannatus puudub, mis muudab asja mitmeid kordi keerulisemaks kui vaja. Aga ometi sain ootamisega hakkama ning seetõttu ootas hommikul ees kõige mõnusam maitseelamus üldse. See peaaegu et juustune jogurti-ricotta kook on täpselt õige kook nendele, kes hindavad lihtsust ning kergeid maitseid. 

Originaalretsept on pärit SIIT imelisest blogist, ise kohandasin retsepti õige pisut enda järgi ümber. 

VAJA LÄHEB:

400 g ricotta kohupiima
400 g jogurtit (originaalretsept näeb ette Alma juustumaitselise murakajogurti kasutamist, kuid kuna mina seda poest ei leidnud, siis kasutasin virsikujogurtit!)
125g võid
2 muna
2dl suhkurt (mina täidisesse suhkurt ei lisanud, seega võib vabalt kasutada ainult 1dl suhkurt põhja küpsetamisel)
300g jahu
1tl küpsetuspulbrit
Pisut soola

Põhja valmistamiseks näpi omavahel ühtlaseks puruks või, küpsetuspulbriga segatud jahu, suhkur ja sool. Seejärel lisa juurde vesi ning sõtku valmis tainas, mille võid pärast seda umbes 15 minutiks külma seisma jätta. Siis suru tainas 26cm lahtikäiva vormi põhja ja äärtele, tee kahvliga põhja augud ning eelküpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Selleks, et põhja ääred alla ei vajuks, soovitatakse nad fooliumiga katta, kuid mina seda ei teinud ning ääred püsisid kenasti üleval! Samal ajal, kui koogipõhi küpseb, võid hakata tegelema täidisega. Vahusta munad (kui otsustad täidises ka suhkurt kasutada, siis lisa 1dl) õrnkollaseks vahuks ning seejärel sega juurde ricotta kohupiim ja jogurt. Vala valminud segu vormi ja küpseta ahjus 40 minutit. Kui kook on valmis, peab sellel laskma täielikult maha jahtuda, et kook taheneks. Kõige parem on kook aga pärast öö läbi külmas seismist - nagu kohupiimakoogid ikka! 
Selle koogi puhul võib kasutada erinevaid jogurteid, mille abil maitseid varieeruvaks muuta, samuti võib vabalt sisse segada ka erinevaid marju. 


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe