Kui tulevärv on mu mälestustes tuhmunud, kuid süsi hõõgub, hõõgub tuld.

07:23

Mõnikord juhtuvad asjad ebaloomulikult ruttu. Kohati isegi ebasobival ajal, mil nende juhtumist sugugi ette poleks osanud ennustada, rääkimata pingsast ootamisest. Just nagu esimene lumi tuli maha ilma mingisuguse suurema hoiatuseta, ilma, et hinge oleks jõudnud punuda segu ootusärevusest ning kannatamatusest. Või kuidas tuul mõnikord niivõrd läbilõikavalt külmalt kõndides näkku puhus, et meel lõdisemisest tekkivate värinate vahepeal ainult maailma kõige soojematest asjadest võis unistada. Ja kõigist nendest mütsidest, kinnastest, mõnusalt villastest kampsunitest, kuumast kohvist, teest ning hõõgveinist ja muust sellisest kraamist, mis hinge sees soojana hoiavad, inspireerituna valmisidki viimase paari päeva jooksul viimaks minu oma käe all otsast lõpuni päris ise tehtud supid. Ja kui ka minu mõistus lõpuks hoomama hakkas, kui lihtne on selliseid suppe tegelikult valmistada, pidin oma pelgalt purgisuppidele seotud minevikule õrna häbiloori peale viskama. Aga nüüd on ka minu silmad avatud! 

Selle supi puhul tuleb tõdeda tõsiasja, et sööjale on alateadlikult valida antud kahe võimaluse vahel: sa kas armastad seda suppi juba esimesest lusikatäiest või tekib vastupidi kerge tõrge, mil peas loodud kujutelm maitsemeeltel tuntuga sugugi kokku ei lähe. Täpselt nii juhtus ka, kui ma seda suppi enda perele valmistasin: 50:50 olukord. Aga eks igaüks peab selle väljaselgitamiseks imelihtsa toiduteoga ise hakkama saama. Mina olen aga absoluutselt selle kiire supi, mille tummine maitse ja imemõnus tekstuur ka praegu suu õige pisut vett ajab jooksma, suur austaja ning sööksin seda iga kell uuesti. Originaalretsept pärineb siit.

VAJA LÄHEB:
500 g sibulaid
3 küüslauguküünt
1 spl võid
0,5l piima
0,5l (aedvilja)puljongit
1spl jahu
150g riivjuustu (mitte light!)
Soola
Murulauku (mina jätsin välja, kuna poes ei leidunud...)

Esmalt viiluta sibul maitse järgi suupärasteks tükkideks ning haki küüslauk. Sulata pannil või ja kalla need sellele. Kuumuta neid keskmisel kuumusel, aeg-ajal umbkaudu 30 minutit, kuni sibulad omandavad imeilusa kuldse jume ja muutuvad tekstuurilt poolpehmeks. Seejärel sega 1 supilusikas jahu 1dl piimaga. Samal ajal kuumuta puljong ja ülejäänud piim (4dl) keemiseni, lisa juurde pruunistatud sibulad. Seejärel vala juurde ka jahuga segatud piim ning lase segul keema tõsta. Pärast seda tõsta pott tulelt ning lisa järjepanu segades väikeste osadena juurde riivjuust ning tee seda, kuni juust on sulanud. Oluline on, et riivjuustu puhul ei oleks tegemist light versiooniga, kuna see kipub sulamisel kergelt tükki tõmbuma, mistõttu supi konsistents ei tule selline nagu peaks. Kui juust sulanud, maitsesta suppi vajadusel soolaga. Serveerimisel raputa peale peotäis hakitud murulauku ning kõrvale võid pakkuda mõnusalt krõbedat röstsaia. Imelihtne, kuid seejuures väga maitsev!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe