Kõigi väikeste asjade võlu

06:28


Selle momendi nimel, mil erinevad lõhnad ning seeläbi maitsemeeltel lausa tuntavad maitsed kokku saades plahvatuslikult mööda kööki laiali levivad, olen ma nõus ka kõige kummalisemaid asju eksperimendi korras katsetama. Kuid vahel on selleks vaja õige pisut aega, väikest nimekirja kõige lihtsamate koostisainetega ning võib-olla ka tükikest julgust, et teekond imelisuseni ette võtta. Ja vahel on selleks vaja ka maitsemeelt, mis mõnusat tulisust välja kannataks, kohati lausa ootaks, sest antud taipärase punase kanakarri puhul imeline kombinatsioon kookospiima mahedusest ja karri teravusest just sellist maitsvat seiklust pakubki. Taaskord üks nendest roogadest, kus idee valmistamisest tegelikkusega võrreldes kordades keerulisemana näib. Aga nagu ikka, peitub ka selle roa lihtsuses selle võlu. 

Originaalretsept, mille võtsin enda retsepti kokku pandes ja kohaldades aluseks, on pärit SIIT.

VAJA LÄHEB:
2 spl õli (soovitatavalt oliivi- või seesamiõli, kuid sobib tegemiseks ka tavaline toiduõli)
300-400 g kana- või broilerifileed
1 punane sibul
2 küüslauguküünt
1 punane ja 1 kollane paprika
1 porgand
Pöidlasuurune tükk ingverit
400ml kookospiima
1tl punast karripastat (kellele meeldib tõsiselt tuline toit, võib seda ka 2 tl lisada, samuti tuleks tähele panna, et erinevad karripastad on erineva tugevusega, seega pigem enne vähem panna ning hiljem vajadusel juurde lisada)
1 tl maisitärklist
1-2 tl kalakastet, võib vabalt asendada ka sojakastmega
1 tl koriandrit (ise kasutasin kuivatatud versiooni)
Soola, suhkurt, pipart
1 laimi mahl
1-1,5tl peeneks hakitud pähkleid (neid viskasin katsetuseks sisse ning jäi mulje, nagu oleksid need justkui ära sulanud!)

Esmalt soovitan ära puhastada ja valmis hakkida kõik antud tööd nõudvad koostisosad, muudab hilisema osa palju lihtsamaks. Paprikast ja porgandist lõika suurpärased ning üsna peened viilud, küüslauk ja ingver haki peeneks, sibul ning samuti kana keskmise suurusega kuubikuteks. Kui hakkimistöö on tehtud, kuumuta pannil või (paksupõhjalises) potis (mina tegin potis, mugavam hiljem kõik kokku segada) õli ning viska esmalt sisse sibul ja küüslauk, kuumuta veidi ning seejärel lisa hulka kana. Mõned minutid hiljem lisa hulka ka paprika, porgand ja kõige viimasena ingver. Sel ajal, kui kana koos juurviljadega pisut pruunistub, sega eraldi kausis kokku kookospiim, karripasta, maisitärklis, kala-või sojakaste ning maitsesta see koriandri, soola, suhkru ja pipraga. Kui kana on kenasti pruunistunud või tundub piisavalt küpse olevat, kalla kaussi segatud kaste potti. Sega kõik omavahel kenasti segamini, kuumuta natuke ning pigista juurde ühe laimi mahl. Lase kastmel umbes minut aega keeda, maitse ning vajadusel lisa juurde maitseaineid (siin pean just suhkurt silmas, kuna lisasin isegi 1tl suhkrut, mis ajas maitse ideaalselt tasakaalu!). 

Täna serveerisin kõrvale pruuni riisi. Ideaalselt sobiks muidugi juurde jasmiini- või kookosriis. Samuti peaksin ka ära mainima, et täna tegin kastme kookospiima lahjema versiooniga, järgmisel korral katsetan kindlasti tavalise kookospiimaga, mis on oma konsistentsilt pisut paksem ja ilmselt ka maitselt veelgi külluslikum.

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe