Sellel talvel ei tulnudki lund kuigi astroloog ennustas sadu.

09:19


Vahepeal lihtsalt tahaks süüa midagi niivõrd kodust, millele mõtleminegi juba hinge mõnusa soojusega täidab. Midagi sellist, millele aegade jooksul mingi omamoodi vanaemalik ning traditsiooniline hõng end külge on pookinud. Kuna ühtäkki juhtus kodus üheaegselt leiduma nii kapsast, kohupiima ja muid koostisosi, mida ülal kujutatud mõnusa kapsapiruka küpsetamiseks vaja läheb, otsustasin valmistamise pärast pikka edasilükkamist viimaks ette võtta. Tunnistan ausalt, et esialgu tundus, et antud pirukas meenutab maitselt pigem sellist tüüpilist kapsahautist, kuid küpsetist maitstes pidin positiivselt üllatuma, sest hautisest jäi see ikka väga kaugele. Mõnus vaheldus igasugustele lihatoitudele, mille imeilus kuldkollane värv pimedas Eestimaa õhtus meele lihtsalt rõõmsaks muudab. Ja need, kes lihata sugugi ei saa, võivad pirukasse natuke ka hakkliha lisada, et maitse pisut "mehisem" saaks. 

Originaalretsept on pärit Toidutarest ning kogusest peaks jätkuma suure plaaditäie piruka küpsetamiseks.

VAJA LÄHEB:

Põhi:
250g võid
300g tavalist maitsestamata kohupiima või Ricotta kohupiima (mina kasutasin just viimast) 
5.25dl jahu (mina kasutasin 3dl tavalist nisujahu ja ülejäänud osana lisasin rukkijahu)
0.5tl soola, 1tl suhkurt

Täidis:
1-1,5kg valget peakapsast (mina kasutasin umbkaudu 1kg ja täidis tuli täpselt õige paksusega. Kes on aga eriti suur kapsasõber, võib julgelt rohkem lisada)
1 keskmine porgand
1tl suhkurt, 1tl soola, hakitud aedtilli
200g riivjuustu
200g hapukoort
4 muna

Esiteks tee valmis piruka põhi. Selleks sega või sõtku omavahel segamini toasoe või, kohupiim, jahu, sool ja suhkur ning pane see mõneks ajaks külma seisma. Seni haki kapsas peeneks ning hauta vähese veega potis poolpehmeks. Kui kapsas tundub valmis olevat, nõruta see sõelal. Riivi peene riiviga sekka ka porgand, mis annab pirukale mõnusa meki ja ilusa värvi, ja maitsesta segu soola, suhkru ja aedtilliga. Seejärel kata ahjuvorm küpsetuspaberiga ning suru tainas vormi äärtele ja põhja. Vala kapsasegu põhjale ning jaota see võrdselt laiali, peale puista riivitud juust. Katte jaoks sega omavahel hapukoor ning munad ja vala see ühtlaselt pirukale. Küpseta seda ahjus 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni see omandab imeilusa kuldse jume. 

You Might Also Like

4 comments

  1. Kapsast ei tasu alahinnata:-)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Ma olen nii uhke Sinu üle. Järgmine kord palun mulle ka seda pirukat,Sa ju tead,et ma olen küpsetamises nõrk.

      Delete
    2. Nii armas sinust! Ja eks ole minagi küpsetamises üsna keskpärane nähtus, kuid harjutamine pidavat meistriks tegema. :)
      Järgmisel korral valmistan sulle seda spetsiaalselt!

      Delete

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe