Tervislikkuse salapärased rajad

00:00


Tihtipeale on mul raskusi koguste hoomamisega, kui kord süüa hakkan tegema. Nii juhtus ka sel korral, kui öisest administraatori laua taga tabanud vajadusest sooja ning koduse toidu järgi pooleldi kogemata ja samas ka meelega taaskord Toidutarest inspireerituna selle imelihtsa, kuid seejuures imelise tatra-hakklihahautise retsepti otsa kukkusin. Täpselt see, mida minu aju ning keha (eelkõige loomulikult kõht!) vajas. Niisiis lasingi silmadega retseptist järgmisel pärastlõunal kiiresti üle ning lõpptulemusena sai valmis keedetud terve potitäis hautist, millest piisaks vist tervele sõjaväele. Õnneks maitseb see imehästi ka ülessoojendatuna!

Viimasel ajal olen tatrast täiesti vaimustusse sattunud. Suudan seda kombineerida tõepoolest kõigega. Kõige parem on sealjuures selle tervislikkus: sellel on kõik täistera omadused, palju kiudaineid ning samal ajal vähe kaloreid ja rasva. Kõlab eestimaise rannahooaja saabudes lausa taevalikult, või mis? Aga aitab tühjast lobast, asume retsepti juurde:

Vaja läheb
200 g tatart ning vastavalt sellele keetmiseks ka vett. Isiklikult panen seda alati silma ning pooleldi ka tunde järgi. Siiani on kõik päris hästi välja kukkunud! Ja kui lähebki rohkem, siis alati saab oodata, mil vesi täielikult ära aurustub. Tatar sellessuhtes üsna paindlik ning mugav.
Soola ning pipart
Õli (1sl)
Üks keskmisest pisut suurem punane sibul
Retsept järgi peaks kasutama 300g hakkliha, ise kasutasin pea 400 grammi. Poest otsisin kanahakkliha, kuid kuna seda antud hetkel saadaval polnud, pidin tavalise koduse hakklihaga leppima. 
2-3 porgandit
2 keskmise suurusega tomatit, võib isegi 3 panna
Hakitud peterselli

Esimese asjana tuleks keeta tatar pehmeks ning maitsestada soolaga. Kellele tatra keetmine võõras (tean, et kunagi oli see minu jaoks täielik utoopia, kuigi tegemist imelihtsa asjaga), siis tuleb oodata seni, kuni vesi on potist täielikult ära keenud. Samal ajal, kui tatar keeb, puhasta ning haki sibul kuubikuteks, suurus oleneb täielikult enda noa käsitlemise oskusest ning maitsest. Koori ning riivi suurema riiviga porgand. Antud hetkel kasutasin kodus olemasolevat igivana köögivilja lõikurit (isegi leidsin google'ist pildi!), mis kõik ühtlasteks viiludeks lõigub. Valmis võid tükeldada ka tomatid. Pruunista pannil sibul, porgand ning hakkliha (umbes 3-5 minutit), maitsesta soola ja pipraga. Seejärel lisa juurde ka tomatid ning kuumuta veel 3-4 minutit. Seejärel lisa segu tatrale, sega omavahel kokku ning kuumuta veel umbes 5 minutit ja ongi valmis! Serveerimisel puista üle peterselliga ning võidki nautima hakata! Lihtne ja hea. Kõikidele tatrafriikidele kohustuslik proovida. 

Salat koosneb rukolast, lollo rossost, mõnest viilust kurgist ning parasjagu kodus olemas olevast Felixi Itaalia salatikastmest. Ei ole just minu lemmikkaste, aga käib küll. 


Järgmisel korral plaanin juurde lisada ka pisut paprikat, nii katse-eksitusmeetodil!

You Might Also Like

2 comments

  1. Tere !

    Sattusin õigel ajal õigesse kohta ; )!

    Ma ei ole juba aastaid tatart armastanud eraldi muu toidu kõrvale süüa, maitse kujunes kergelt vastumeelseks, aga väike kius jäi sisse, et see on ju tervislik... kanahakkliha ja tomat sobivad siia suurepäraselt ja annavad head maitsenüansid (eriti tomat), lisasin kanahakklihale karrit ja muid lihamaitseaineid, mõtlen et katsetaks järgmisel korral tugevamate vürtsidega. Kindlasti annaks sellest ühe hea tulise roa teha...

    Tatart keedan ma nii, et valan esimese keeduvee ära, nii kui see sügavpruuniks on tõmbunud, ja jätkan keetmist puhtas vees. Nii on mind minu vanaema õpetanud, et siis olevat maitse magusam.

    Hea lihtne idee, tänu sellele hakkasingi jälle tatra vastu huvi tundma ja seda sööma! Jõudu!

    A

    ReplyDelete
  2. Minu esimene kommentaar - muutsid minu vihmase päeva ikka eriti palju rõõmsamaks!

    Ise olen ka mõelnud tugevamate vürtsidega seda katsetada, kindlasti annaks midagi huvitavat kokku meisterdada! Ja vürtsikaid toite ma lihtsalt jumaldan, seega on see lausa hädavajalik.

    Ja selle keetmisnipi eest olen tänulik! Katsetan järgmisel korral läbi.

    Aitäh! :)

    ReplyDelete

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe