Magus september

09:12

Üsna tihti kipun mõtlema selle üle, miks me kipume niivõrd kergekäeliselt argielu kaootiliselt tiirlevas keerises ära unustama elu kõige ilusamaid ning ühtaegu ka kõige lihtsamaid külgi. Neid kirjeldamatud momente täis erinevaid emotsioone, sõnu, lõhnu, värve ning hingesoojendavat rõõmu. Nii sageli ei pane me tähele, kui meeldivalt mõnus on päikese soojus, kuidas värvid meie ümber sujuvalt ühte põimuvad, kuidas õhk lausa tuntavalt vihma moodi maitseb või kuidas hommikuse kohvi aroom ninasõõrmetesse jõudes ebareaalselt suurt naudingut pakub. Või kuidas ajaga kiiruse peale võisteldes sageli iga amps toitu lihtsalt söögitorust alla libiseb, tundmata, mil määral erinevad maitsed plahvatuslikult keelel ühte põimuvad. Igati loomulik ja mõistetav, sest ega maailmaga ei jaksagi pidevalt võistelda ja sammu pidada.
Kuid ilmselt on just seetõttu need hetked, mil end muhedalt köögilaua taha istuma sead, õrn ootusärevus tulemi ees hinges surisemas, ning kahvliga esimese ampsu taldrikult võtad ning suhu pistad. Need momendid, mil suled ilma mingisuguse vaevata silmad ning võid ainult mõelda, et kui taeval oleks maitse, siis tõenäoliselt olekski tegemist sellega, mis minu meeltel mängleb. Täpselt nii tõenäoliselt peenikesed inimesed välja surevadki, kuid las minna...

Kui päris aus olla, siis eriline koogiküpsetaja ma ei ole. Kogu protsess kipub minu peas mitmeid kordi parem ja edukam välja nägema, mistõttu on reaalne tulem sageli ligilähedane harju keskmisele, kuigi see, milline mu köök pärast välja näeb, ületab lati mitmekordselt. Seega püüangi ma enamasti suure koogiisu tekkides kokku klopsida midagi ääretult lihtsat, mis saab kiiresti valmis ning mille valmistamine ei nõua eriliselt suuremaid oskusi kui vaid koostisainete kokkusegamine...täna küpsetatud kohupiima-mustsõstrakook on pesuehtne näide sellest, millega isegi mina hakkama sain. Ja koogi suussulav tekstuur, mõnusa magususe ning marjade hapukas kooslus on absoluutselt mõnda lisakilomeetrit jooksurajal väärt...

VAJA LÄHEB:
400 g kohupiima (mina kasutasin lahjat vanillimaitselist kohupiima, mistõttu jätsin originaalretseptis oleva 100g suhkrut välja. Kui kasutate väherasvast maitsestamata kohupiima, siis võib vastavalt maitsele ning vajadusele ka suhkurt lisada)
1 pakk Erika tordipulbrit (kui seda ei leidu, võib vabalt seda asendada juubeli tordi või šokolaadimuffinite tegemiseks mõeldud pulbriga!)
150g võid
2 muna
Mustsõstraid (praegusel ajal, mil igasugu marju meeletutes kogustes kõikjalt saada on, võib antud koogi sisse ükskõik, mida panna! Kirssidest ja vaarikatest mustikate ja mustsõstardeni välja)
1 tl vanillisuhkurt

Esimesena sega näppude vahel õrnaks pudi meenutavaks massiks kokku tordipulber ja või. Seejärel sega eraldi kokku kohupiim, munad ning vanillisuhkur. Kui kasutate maitsestamata kohupiima, siis võib siinkohal juurde segada ka suhkru. Kuna kook ise on aga tordipulbri tõttu üsna magus ja rammus, siis vähemalt mina jätaks suhkru isegi välja, kuid eks iga maiasmokk teab ise, kui magus üks koogike peaks olema. Kohupiimamassile lisa juurde ka enda poolt valitud marjad, soovitatavalt võiksid need olla hapukamat sorti, et ülejäänud koogi magusust omaltpoolt tasakaalustada. Puista 2/3 eelnevalt purust 24 või 26cm lahtikäivasse vormi ning suru see õrnalt vormi põhja. Vala peale kohupiimasegu ning puista peale ülejäänud puru. Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 35 minutit. Enne serveerimist tuleks kook täielikult maha jahutada, siis on ta maitselt parim! 

Järgmisel korral proovin seda teha ka juubelitordi pulbriga ning pealmise purukihi sisse segan mahlasuse lisamiseks võib-olla ka pisut kohupiima või lisan sekka mõned marjad.


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe