Vahemerehõnguline päikeseloojang

05:38

Viimasel ajal olen end avastanud täielikult tuunikala lummusest. Armastan seda näha ja tunda kõikjal - pirukates, salatites, rääkimata muidugi pastadest. Ülalpool pildil asetsev pirukas on siiani jäänud üheks minu lemmikuks. Selle mahlasus, imeline lõhn ning lihtsate maitsete kooslus on just see miski, mis mind toidu puhul kõige rohkem rõõmustab. Lihtsuses peitub võlu. 

Inspiratsiooni sain selle valmistamiseks toidutarest, kus küpsetis kannab Vahemere piruka nime. Kohandasin pisut enda tarbeks põhja koguseid, kuna segu tuleb üsna vedel, siis soovisin kindel olla, et miskit vormist läbi ei nirise. Puht juhuslikult jätsin lisamata oliivid ning küüslaugu. Kõrvale serveerisin lihtsa salati, mis tasakaalustab piruka õrna rammusust. 

Aga retseptist lähemalt. Vaja läheb:

200 g võid
300-400g jahu
2 sl külma vett
1 teelusikas soola
2 sl õli
(3 küünt küüslauku)
1 suur sibul (sobivad nii tavaline kui punane, värvide mõttes kasutaks isegi punast)
2 purki tuunikala õlis 
Tunde järgi soola ning pipart
4 tomatit 
100-150 g riivjuustu
1 väiksem pakk kohvikoort

Alustuseks näpi omavahel segamini või ning jahu, lisa vesi, sool ning sega, kuni tekib ühtlane mass. Seejärel suru tainas 26cm lahtikäivasse vormi (selle puudumisel võib koguste muutmisel antud tainast loomulikult ükskõik, millisesse vormi panna, minu jaoks ei ole siin vahet - loomingulisus loeb!). Kuid siinjuures tuleks kindlasti tähele panna, et tainas oleks vormis ühtlaselt jaotatud (ääred piisavalt kõrged) ning et kiht ei oleks liiga õhukene. Lisaks võid kahvliga või hambatikuga põhja pisut auke teha. Viimasel korral unustasin seda teha ning ühtäkki avastasin ahjuuksest sisse piiludes suure mulli, hehe! Seejärel viskan põhja umbes 10 minutiks ahju küpsema. Kuna minu ahi läheb kodus üsna tükk aega soojaks, siis lülitan selle tavaliselt juba vahetult enne põhja valmistamise algust sisse (225°C), siinjuures tulekski igaühel jälgida oma ahju eripära. 
Seni, kuni põhi on ahjus, tuleks hakkida ära sibul ja küüslauk ning neid õrna pruunistumiseni õlis kuumutada (teoorias peaks sibul muutuma klaasjaks/läbipaistvaks, aga minul see enamasti ei õnnestu, seega teen kõike taas tunde järgi!). Samuti nõruta tuunikala ning haki tomatid kuubikuteks.  Kümne minuti möödudes võtan vormi ahjust välja ning laon komponendid kihiti vormile: tuunikala-sibul/küüslauk-tomat-riivjuust-tuunikala-tomat-riivjuust. Antud järjekord on muidugi igaühe enda otsustada. Seejärel segan omavahel kokku muna ning kohvikoore, maitsestan soola ning pipraga ja valan segu täidisele. Enne viimase kihi riivjuustu lisamist puistan piruka veel korralikult basiilikuga üle. 
Ja ongi kõik. Pirukas umbes 30 minutiks ahju (jällegi oleneb ahju küpsetamisvõimsusest). 

Salat koosneb suuremates kauplustes müüdavast Daily Mix salatimiksist (sobib ka tavaline jääkapsas), tomatist ja kurgist, mis on üle piserdatud Felixi special ürdi-balsamico kastmega. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe