Minevikust tänapäeva

15:29

Kui suvele mõelda, siis meenuvad paratamatult ka kõik need pikad vanaema/vanatädi juures veedetud päevad täis päikest, rõõmu, mängu ja muidugi lõppematult lookas toidulaudu. Sest ilmselt on kõigile teada see tunne, kui päeva õhtusse veeretades möödub pool diivaninurgal vedeledes, ise pooleldi ägisedes ja kurtes, kui täis kõht jälle on. Sest nii vanavanemad oma armastust võsukeste vastu ju näitavadki - toidu kaudu. Kuid vahetevahel meenuvad mulle nendele päevadele mõeldes ka minu vanaema/tädi valmistatud kotletid, mida niivõrd hea imeliste värskete keedukartulite ja kastmega süüa on, kõrvale veel pisut kurgi-tomati salatit ja sõstramahla...ja siis ei oskakski vist muud enam tahta!

Siiani arvasin, et kotlettide alla kuuluvad ikka need tüüpilised lihapallid, mida peaaegu terve elu olen harjunud sööma. Kuid ükspäev retseptide hulgas tuulates sattusin aga huvitava leiu otsa, mis minu arvamuse kotlettide hingeelust aga täielikult muutis. Nimelt valmistasin täna neid pätsikesi hoopis suvikõrvitsast ning ricotta kohupiimast. Minu jaoks isiklikult täielikult uudne kogemus ning maitseelamus. Ricotta kohupiima tekstuur ning suvikõrvitsa mahlasus moodustavad kokku segunedes imehea suussulava koosluse. Ja loomulikult on tegemist imelihtsa roaga, mille valmistamine eriti suvisel ajal, mil köögis väga pikka aega istuda ei jaksa, suurt pingutust ning ülemäärast vaeva ei nõua, kuid ometi pakub tühjale kõhule suurt naudingut. 

VAJA LÄHEB:
Üks suurem suvikõrvits (minu kasutatud kaalus umbes 400g)
200 g ricotta kohupiima
1 keskmine sibul (kes sibulat ei armasta, võib asendada porrulauguga, kasutades selle valget osa)
2 muna
4-5 spl jahu (mina kasutasin Veskimati mitmevilja jahusegu - tervislikum ja jahus sisalduvad seemned annavad omamoodi huvitavat maitset juurde! Kusjuures võite proovida jahu kasutada ka pannkooke tehes - SUPER!)
soola, pipart

Antud kogusest peaks saama keskeltläbi 15 kotletti. 

Pese suvikõrvits, lõika maha selle otsad ning riivi peeneks. Kes soovib, võib suvikõrvitsa enne riivimist ka ära koorida, kuid mina ei pidanud seda vajalikuks. Samuti puhasta ja haki väikesteks tükkideks sibul. Sega omavahel suvikõrvits, ricotta ja sibul. Löö hulka munad, lisa sool ja pipar ning kõige viimasena jahu. Sega ühtlaseks massiks. Kuumuta ahi umbes 180 kraadini (ise järgisin taaskord oma ahju aeglast kuumenemisprotsessi ning lülitasin selle sisse juba enne kotletimassi valmistamist). Valmiv mass on õige pisut vedel, seega ei tohiks paanikasse minna ning automaatselt ehmatusest jahu juurde lisada - kõik küpseb ahjus kenasti valmis! :) Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, mugavuse mõttes soovitatavalt lusikaga, keskmised pätsikesed. Pista plaaditäis ahju ning lase neil ahjus umbes 10-15 minutit küpseda, taaskord oleneb see ahju võimsusest. Silmas tulebki pidada seda, et kotletid õrnalt kuldseks ning krõbedaks muutuksid, siis on nad valmis!

Siinkohal tooksin välja ka ühe vahva nipi, mille alles mõnda aega tagasi küpsetuspaberiga seoses ära õppisin. Nimelt on nii tihti viimasega jännates vähemalt mul isiklikult probleemiks see, kuidas see plaadil või vormis olles paigast nihkub jne. Selle vastu on üks imelihtne lahendus! Nimelt pritsi enne küpsetuspaberi plaadile asetamist viimane õrnalt näppudega veepiiskadega märjaks - hoiab paberi plaadi küljes suurepäraselt kinni!

Kõrvale serveerisin krõmpsu kapsa-paprika salati, et anda hammastele pisut tööd ning tasakaalustada kotlettide üsna pehmet tekstuuri. Salatisse hakkisin umbes pool keskmisest kapsapeast, ühe keskmise paprika, juurde lisasin hapukoort, majoneesi, nõksu balsamiäädikat, soola, pipart ja suhkurt. Segasin kokku ja voila! Imehea salat, mis sobib ideaalselt ka sašlõki juurde! 



Järgmisel korral proovin antud kotlette teha ka kodujuustuga. Samuti võiks juurde proovida riivida ka toorest kartulit, võib juurde anda väga huvitava maitse! 

You Might Also Like

6 comments

  1. Tee-tee selliseid postitusi! Siis mul on vähemalt Tallinnas ideid, mida süüa teha!! :D

    ReplyDelete
  2. Tore, kui saan ideede mõttes kuidagi abiks olla, sest tean väga täpselt, kui tähtsad sellised allikad on! :) Nii tore!

    ReplyDelete
  3. Anne,

    See blogi on nii vahva ja ma usun, et Sa oled veel paljudele ideede mõttes abiks. Sealjuures mulle :)) Ma ei jaksa ära oodata, mil saan seda retsepti järele proovida, see tundub nii hea (ja huvitav) :)

    Heade soovidega,

    ReplyDelete
  4. Nii armas! Mul on tõsiselt kirjeldamatult hea meel kõigi nende sõnade üle, need tähendavad palju! :)
    Head kokkamist!

    ReplyDelete
  5. Tahan varsti varsti need kotletid ära proovida,tundub üli maitsev :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kindlasti tee seda, absoluutselt proovimist väärt! :)

      Delete

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe