Jaa-jaa, nii tore see, et on jälle pühapäev...

06:29


Minu jaoks on pannkoogid ja pühapäevad käsikäes käinud juba väga ammusest ajast saadik. Ilmselt on tegemist ühega nendest vähestest traditsioonidest, mis tänaseks päevaks meile alles on jäänud. Kuidagi niivõrd loomulik on ilma alarmita täielikult puhanuna üles ärgata, jalad teki alt välja pista ja sammud köögi poole seada, kus pere meespea usinalt pliidi ääres pannkooke valmis vorbib. Ja taolise lõhna peale köögilaua taga, aurav soe kohvitass sõrmede vahel, tasapisi unedemaalt viimaseid pilte üles korjates ja reaalsusesse naastes, paneb mind ei muu kui omamoodi täiuse peale mõtlema. Üks nendest imearmsatest asjadest, mille peale kasvõi viivuks mõtlemine igasugused hallid pilved taevast minema pühib.

Kuigi meie peres on meie isa omamoodi pannkoogimeistriks kuulutatud, siis vahel saan ka mina pliidi ääres enda "oskusi" proovile panna. Viimastel kordadel olengi katsetanud meie jaoks pisut ebatraditsiooniliste pannkookidega, kuna need ei ole sugugi need tavalised ülepanni koogid ja eks nad ole ka õige natuke tervislikumad, koosnedes lisaks palju väiksemale jahukogusele ka banaanidest ja jogurtist. Nüüdseks olen neid teinud kahte moodi: ühel korral tavalise valge nisujahuga ja teisel täistera nisujahuga. Siinkohal ütleksin, et mulle passiks maitse poolest kuldse kesktee valimine, kuna, nagu Alari Kivisaar ühel hommikul raadioeetris tervislikust ja vähem tervislikust toidust rääkides ära märkis - üks maitseb hästi ja teine maitseb tervislikult. Kuna mina sooviksin saada nii üht kui teist, siis tulebki siin omad kompromissid teha.

Retsepti leidsin siit toredast blogist. Pildi sain kiiresti klõpsitud esimesel korral, mil kahtlustasin pisut küpsetuspublri hulka ja ilmselt kasutasin seda õige pisut vähem kui tarvis oleks olnud, mistõttu pannkoogid väga õhulised ja ameerikalikud just ei tulnud. Teisel korral tegin kõige aga täpselt nii nagu vaja ja pannkoogid kerkisid kenasti kõrgeteks ja õhulisteks. Siinkohal kordaksingi originaalretsepti kirjutaja sõnu, et koguseid tuleks täpselt järgida, sest iga muudatus nendes kutsub esile ka muudatused lõpptulemuses. Kuid olen kindel, et viimane juhtub vaid pannkookide välimusega, sest maitse peaks tulema ikkagi pannkookidele omaselt kodune ja imehea!

VAJA LÄHEB:
167 g jahu (nagu eelpool mainitud, võib kasutada nii tavalist kui täisterajahu)
1/4 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
1 suurem muna
240ml piima
1 suurem juba üsna küpse banaan
1 sl suhkurt 
63 g maitsestamata jogurtit (siinkohal sobib ükskõik, milline jogurt väga hästi)
1 tl vanilliekstrakti (sobib ka vanillisuhkur)

Esmalt sega suuremasse kaussi kokku jahu, sool, küpsetuspulber ja kaneel. Teises keskmise suurusega kausis sega/vispelda kokku muna, piim ja banaan (banaani võid eelnevalt kahvliga puruks teha), seejärel lisa hulka ka suhkur ja jogurt ning sega kuni mingeid suuremaid tükke sisse ei ole jäänud. Viimaks lisa hulka vanilliekstrakt. 

Moodusta kuivainete kausi keskele ring ja vala sinna "märjad" koostisosad. Sega väga õrnalt ja rahulikult, kuni kõik on omavahel kenasti segunenud. Siinkohal tuleks märkida, et ei tohiks väga usinalt ja kiiresti segada, kuna ülesegades jäävad pannkoogid üsna jäigad ja mitte õhulised. 

Kuumuta pannil õli keskmise temperatuurini ja lisa mõne suurema lusika või väiksema kulbiga sobiva suurusega tainajaod pannile. Lase küpseda, kuni pannkoogiääred muutuvad kuivemaks ja pannkookidele tekivad õrnad mullikesed, nii minuti-kaks. Pööra pannkook ümber ja küpseta, kuni pannkook tundub valmis olevat. Ja nii lihtne ongi! 

Ilmselt ei pea mainima, et maitsevad parimana soojalt ja koheselt pärast valmistamist, kuid vaevalt neid kauemaks jätkub! ;) 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe