Ja aknapragudest käis sisse tuul.

09:16


See üks imeline moment, mil kõik eelnevad katsetused, mida tegelikult ebaõnnestumistena nii väga kirja ei saa pannagi, kuna maitseelamuseni on lõpuks siiski mingil määral jõutud, end suurepäraste lõhnadega ning kirevate värvidega ühte punudes täiuslikkusele ligilähedasse maitsesse kokku koonduvad. See, kui üks kindel toit lõpuks sellisena välja kukub, nagu see originaalis olema peaks, on lihtsalt sõnul kirjeldamatu...paneb rõõmust kilkama ning naeratus suul venib peaaegu et kõrvadeni välja. Ja siis on ülemõistuse õnnelik olla! 

Ehk teisisõnu võib eelpool kirja pandud jutu kokku võtta ka lihtsamate sõnadega: tudengiperet ootas pärast pikka päeva koju jõudes laual siis imeliselt lõhnav ning üllatavalt lihtsalt valmistatav magus-hapu kana, mida juba mõned korrad eelnevalt erinevate retseptidega katsetades teha olen püüdnud. Siiani ei olnud see aga päris nii välja kukkunud, nagu ma seda komplekti enda vaimusilmas ette olin näinud. Nüüd aga otsustasin retsepti jahtima minna välismaistele lehekülgedele ning puhtjuhuslikult komistasin selle otsa siin ning ilmselt on see siiani üks parimaid asju, mis minuga just toitu silmas pidades juhtunud on. 
Sest aasiapäraste toitudega jääb mul liigagi tihti puudu julgusest ning olgem ausad, ka ajast, et toidutegemisse piisavalt põhjalikult süveneda. Samuti võivad esialgu võõrad komponendid koostisainete nimekirjas vaaritamise mõtted lausa peast pühkida, sest lihtsam on ju esimesse aasia restorani sisse astuda ja menüüst sobilikud asjad välja valida. Aga mõnikord tasub süda rindu võtta ja enda mugavustsoonist õige pisut välja astuda. 

VAJA LÄHEB:
Umbes 250g kanafileed
1 sibul
3 küüslauguküünt
1-2 porgandit (peeneteks ribadeks hakitud)
2 keskmist erivärvilist paprikat (samuti ribadeks hakitud)
1 tl sojakastet
2tl õli
1-1,5 tl maisitärklist
Umbes 100ml vett

Kastme jaoks:
1 purk ananassitükke omas mahlas (~500g vms)
50ml riisiäädikat või valget veiniäädikat (mina asendasin selle palsamiäädikaga, võib asendada ka valge kuiva veiniga)
100g suhkurt
2tl kalakastet (võib asendada sojakastmega)
0,5 tl Cayenne'i pipart
1tl sidruni- või laimimahla
1tl tomatipasta (antud juhul kasutasin teravat tomatipastat) 

Serveerimiseks keeda ka riisi.

Esmalt soovitangi eeltööna hakkida ära kõik komponendid, mis hakkimist nõuavad. Nii on edaspidine töö palju lihtsam. 
1. Esiteks vala 3/4 ananassitükkidest ning kogu purgis olev vedelik keskmise suurusega potti. Pigista vedelik välja ka purki allesjäänud tükkidest. Seejärel lisa juurde riisiäädikas (või see, mida kasutasid selle asemel), suhkur, sojakaste, Cayenne'i pipar, sidrunimahl ja tomatipasta. Oota, kuni kaste läheb hetkeks keema ning seejärel alanda kuumust ja lase sellel õrnal tulel umbes 15-20 minutit aeg-ajalt segada. Kastme hulk peaks selle aja jooksul enam-vähem 1/3 vähenema. Seejärel võta pott tulelt ära ja tõsta kõrvale.

2. Pane pann mõõdukale tulele (seda võid teha umbes 5 minutit enne kastme tulelt äravõtmist), vala sellele natuke õli. Lisa juurde peeneks hakitud küüslauk ja sibul, prae seda umbes pool minutit, võib ka õige pisut kauem. Lisa porgand ning prae veel umbes minuti jagu. Seejärel pane pannile kana ja sojakaste, mida sarnaselt eelnevale ka minuti jagu praadida. Lisa juurde paprika ja 3-4 teelusikat eelnevalt valmistatud kastmest. Prae seni kuni kana on väljaspoolt küpsenud ehk sisemus peaks olema "läbipaistev". 

3. Lisa kana-juurviljasegule ülejäänud kaste. Sega ja lase umbes minut aega õrnalt keeda, seejärel keera kuumus väiksemaks. Samal ajal sega tassis omavahel vesi ning maisitärklis, lisa kastmele ja sega,  kuni kaste on vastavalt soovile paksenenud (~1min). 

Vahepeal keeda valmis ka riis ning serveeri kaste koos sellega. 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe