Väljas on veebruar täna ja orgudes ruskavad pajud.

10:51


 Ja juba ongi veebruar otsapidi poolepeal. Tundub, et iga päevaga, mil päevavalgust natukese päikesega segamini tasapisi rohkem kipub kätte jääma, möödub ka päev kiiremini õhtusse. Kuid sellest pole sugugi kahju, kui on asju, mida oodata ning milleni päevi mõtteis kalendrist maha kriipsutada. See väikene ootusärevus lühikese keskkonnavahetuse pärast, mille järele hing viimastel kuudel nõnda on karjunud, teeb iga päeva kõigest hallist ja argipäevasest saadetuna killuvõrra rõõmsamaks. 

Eelmisel korral kirjutasin päikesepaistest toidulaual, mis igasugust talvist värvipuudust pisut ravima peaks. Õnneks on ilmataat otsustanud viimastel päevadel hinge pisut soojade kollaste kiirtega kosutada ja energialaeng viimasest on olnud tohutu. Tuju rõõmsam ning motivatsioon paistab ka kuskilt kivi tagant pead pistvat. Tõotab aina paremaks minna. 

Kuid sellest vaiksest veebruarikuisest kevadpuhangust inspireerituna siia üks pisike pisarakook, mis ilma teinud ilmselt kõikjal. Esmapilgul pikast koostisosade nimekirjast hoolimata nõnda lihtne valmistada, kuid üldmulje koogist laual jääb igati muljetavaldav ja maitse ei jää sugugi tagaplaanile. Tõeline pidulauakook - suu hakkab praegugi mõttest koogile vett jooksma...Samuti passib maitsele erinevate tekstuuride kooslus; lusikapuudutusel murenev koogipõhi, hõrk sidrunikreem ning õhkõrn beseekate, mis ahjus kenasti kuldseks tõmbub. Ja pisarad tekivad koogipinnale ka! Niiet igati ehtne pisarakook. :)

VAJA LÄHEB:
Põhi:
100g võid
2,5dl nisujahu
2spl suhkurt
Näpuotsaga soola
0,5tl küpsetuspulbrit
2spl vett

Täidis:
150ml vett
1dl suhkurt (originaalretsept 1,5dl)
2spl nisujahu
25g võid
1 sidruni mahl ja riivitud koor
4 munakollast

Besee:
4 munavalget
1dl suhkurt (originaal 1,5dl)

Pane ahi esmalt 200 kraadi juurde soojenema. 
Sega eelnevalt toatemperatuuril pehmeks muutunud või ülejäänud põhja kuivainetega. Lisa hulka vesi ja sega taigen ühtlaseks. Taigna võid rullida küpsetusvormi suuruseks leheks (mina kasutasin lahtikäivat vormi, see on ka soovitatav) ja vooderda vormi põhi ja küljed. Võid suruda põhja ka näppudega hoolikalt vormi põhja. Viimast kasutasin ka ise, tundus pisut lihtsam ja suurt erinevust ma ei tundnud. Pane põhi umbes 15 minutiks külma tahenema. Kui ahi soe, siis torka taigen kahvli või tikuga läbi ning küpseta siis umbes 15 minutit ahju alumises osas.

Samal ajal valmista täidis. Lisa kõik komponendid potti ja kuumuta pidevalt segades, kuni segu muutub paksemaks ja seal tekivad kerged mullid. Võta siis koogipõhi ahjust välja ja vala täidis sisse. 

Besee jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur. Määri besee lusika või pritsikotiga koogile. 
Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumises osa, kuni besee on muutunud kenasti helepruuniks. Lase enne serveerimist jahtuda, eemalda vormist ja voila! Nautimiseks valmis!




You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe