Igavik, aeg ja aastaajad.
12:12
Ka tähendab toit unustust. Kui elu on jama, siis vähemalt saab teleka ees kooki pugida. - Epp Petrone
Sest vahel ongi raskem. Vahel pole jaksu, motivatsiooni, vahel on väsinud olla. Ja vahepeal ei ole aega eladagi, rääkimata söögitegemisest. Ja nii on viimasel ajal kuidagi juhtunud olema.
Selleks puhuks ongi lihtsad ja kiiresti valmistatavad toidud, mis suuremaid kulinaarseid oskusi ei nõua, imelised asjad. Sest mõnikord muudab hea toit kõik ümbritseva, mis raskelt õlgadele surub, sulgkergeks koormaks, mida kanda. Ja sedasi on maailm palju toredam paik, kuhu kuuluda.
Sageli jääb mõnest söögikorrast selline kmmaline kogus keedukartuleid potti vedelema, millest tihtipeale ei piisa suuresti eraldi roa tegemiseks või serveerimiseks ning mille puhul enamasti viitsimisest kartuleid juurde pesta-koorida-keeta puudu jääb. Sellistel puhkudel on kaval nipp riivida allesjäänud kollased kerad mõne lihtsa pirukapõhja sisse, mis küpsetisele omamoodi mõnusa meki juurde annab, mis lisaks kõigele ka kenasti ära toidab. Antud juustune pirukas on just üks sellistest maitsvatest pirukatest, milles kartulipõhi üsna kandvat rolli mängib.
VAJA LÄHEB:
Põhi:
5-6 poolikut keedetud kartulit (keskmise suurusega)
2dl jahu (tervislikkuse lisamiseks soovitatavalt täisterajahu, sobib ideaalselt ka mitmeviljajahu segu!)
100g võid
0.5tl küpsetuspulbrit
3 spl külma vett
Pisut soola
Täidise jaoks:
300g kodujuustu (võib asendada ka mozarellaga, mida siis täidisesse riivida! Või 125g hapukoore ja 150g kohupiimaga!)
100g riivitud juustu (soovitatavalt pisut tugevamaitselist, tervislikkuse huvides samas sobiks kergem versioon paremini, minul aga oli kodus antud hetkel üsna rasvane juust, mis täidise üsna kollakaks muutis!)
1 muna
0.5tl kuivatatud punet (puistasin lisaks ka veel basiilikut umbes samas koguses!)
Soola, pipart
Karp kirsstomateid
Esmalt valmista põhi. Selleks riivi kartul, sega hulka jahu, toasoe või, küpsetuspulber, vesi ja pisut soola. Sega omavahel ühtlaseks massiks ning suru (soovitatavalt lahtikäiva) vormi põhja ja äärtele. Tee põhja kahvliga augud ning eelküpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 10-15 minutit. Samal ajal valmista täidis. Selleks sega omavahel kodujuust, riivjuust, muna ning maitsesta soola, pipraga ja üritdega. Kui põhi valmis, vala täidis sellele, aja ühtlaselt laiali ja pista sisse kirsstomatid. Küpseta pirukat veel umbes 25 minutit, kuna täidis on hüübinud ja kaunilt kuldkollane!
Kuna mulle tundus pirukas üsna rammus olevat, siis oleks see isegi ideaalne eraldi roana mõnusal salatipadjal serveerituna.
0 comments