Kord olid niidud rohelust täis.

12:18


Vahepeal maitsevad need traditsioonilisemad asjad lihtsalt kõige paremini. Kuidagi nõnda koduselt ja soojalt, just kui viies mingisse kindlasse momenti, mis nostalgiaudusse on mattunud ja enda käed õrnalt ümber seob. Ühel õhtupoolikul hakkaski mind taoliselt kummitama idee mõnusalt soojast kapsapirukast. Sellest päris õigest, mis ikka üsna kohupiimasele põhjale on küpsetatud (kunagi küpsetasin midagi taolist). Mmm...Ja sedasi jätkusid mõttetalgud pirukateemal üsna mitu päeva, kuni viimaks ahju sooja panin ja küpsetamisega peale hakkasin.

Kuna siinpool lahte seda õiget teralist kohupiima väga lihtsalt leida ei ole (lähim võimalus on teisel pool linna asuv Eesti pood, kus ühe paki eest pea kolmekordset hinda küsitakse) otsustasin kapi sisu silmitsedes katsetada pirukat kartuli-muretaigna põhjale. Viimast olen pirukapõhjana kasutanud päris tihti ning tegemist on ääretult mõnusa alternatiiviga traditsioonilisele mure-, leht- või pärmitaigna põhjale. Annab pirukale juurde maitsva kergelt värskete pruunistatud kartulite hõngu. Sobib imehästi kergelt magusavõitu kapsa ning pirukaga, mis täidisena pirukapinnal troonivad. 

Kogustest peaks jätkuma suurema plaaditäie piruka jaoks.

VAJA LÄHEB:

Umbes 200g nisujahu
150g võid
200-250g keedetud kartulit
2 sl külma vett
0,5tl soola

Täidis:
Oliiviõli
1-2 sibulat (minu puhul on ilmselt nii, et mida rohkem, seda uhkem!)
2 küüslauguküünt
Umbes 1-1,5 kg kapsast
3 suuremat porgandit
100-150ml vett
Soola, musta pipart
200 ml piima või koort (mina kasutasin siin müüdavat 7% koort)
1 muna

Esmalt tee valmis põhi. Selleks sega jahu ja pool teelusikat soola, lisa riivitud mahajahtunud keedukartul ning või (võid eelnevalt tükkideks lõigata, siis lihtsam omavahel segada). Taina võid näppude vahel ühtlaseks massiks vormida või soovi korral köögikombainis segada. Lisa juurde vesi ning suru tainas käte vahel palliks, seejärel pista see toidukilesse mässituna vähemalt pooleks tunniks külmkappi seisma.

Samal ajal võid valmistada täidise. Eeltööna puhasta ja haki sibul ja küüslauk, riivi porgand ja lõika peenemateks viiludeks/tükkideks kapsas. Võta kas paksema põhjaga suurem pott või kui juhtub käepärast olema vokkpann ning kuumuta selles õli. Lisa esmalt hakitud sibulad, prae umbes minutijagu ja seejärel lisa hulka ka küüslauk. Seejärel lisa hulka riivitud porgand ja kapsas. Prae aeg-ajalt segades umbes 15-20 minutit, kuni mass on kergelt kuldse jume külge saanud. Seejärel vala peale vesi, lisa hulka soola ja pipart ning kata pott või pann kaanega. Hauta keskmisel kuumusel umbes veerand tundi, kuni on näha, et kapsas on muutumas pehmemaks.

Samal ajal võid valmis segada piima/koore-munasegu.

Kui eeltöö tehtud ja täidis valmis, võta külmkapist tainas ning suru see ühtlase kihina käte abil küpsetuspaberiga kaetud küpsetuspannile. Seejärel vala peale täidis ja jaota see samuti ühtlaselt laiali. Seejärel vala peale piima/koore-munasegu ning pista ahju. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30-35 minutit, vajadusel pisut kauem, kuni pirukas on muutunud mõnusalt kuldpruuniks.

Soovi korral võid põhja 10 minutit ka eelküpsetada. Selleks tee kindlasti siis eelnevalt põhja sisse kahvliga mõned torked.

Enne söömist lase pirukal pisut maha jahtuda ja taheneda. Seejärel lase heal maitsta! :)


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe