Varre otsas õun.

09:57


Mingil põhjusel seostuvad sügised minu jaoks kohe õunakookidega. Kui varem ei ole suurt tahtmist nende pärast ahjuust paotada, siis sellele spetsiifilisele kaneelisele lõhnale mõeldes tuleb isu ju peale küll, eks? Kuidagimoodi sobivad nad nii hästi kokku kogu selle mõnusalt maheda ning sumeda olustiku ning veelgi paremini värviliste lehtedega, mis nüüdseks kahjuks suures enamuses novembrikuu saabudes end küll maapinnale on kukutanud...

Ja nüüd ongi väljas kõik nõnda hall ja elutu. Aga seetõttu ei pea minu sügis olema sugugi sedamoodi ja värve saab ellu süstida ju igasugustel viisidel. Ja üheks neist ongi antud värvikirev õunakook, kuhu on end õuntekihi alla peitnud tervelt kolm erinevat kohupiimasorti. 

Küpsetamisel kasutasin nii ricotta kui tavalist vanillamaitselist kohupiima ning kohupiimapastat. Kaks esimest lisavad mõnusat omanäolist teralist tekstuuri ja pasta kreemikust. Põhja segasin kokku vaid täisterajahust, mis muutis koogi kogumaitse mõnusalt tummiseks ning maalähedaseks. Kook ise palju suhkurt ei sisalda (kohupiimas endaski seda piisavalt) ning seetõttu vähemalt mulle endale täpselt õige magusaastmega. Ja nagu kohupiimakookide puhul ikka - seistes muutuvad aina paremaks!

VAJA LÄHEB:

Põhi:
100 g võid
180 g jahu (soovitatav täisterajahu)
1 muna
50 g suhkurt

Täidis:
1 pakk (200g) ricotta kohupiima
1 pakk vanillimaitselist kohupiima
1 pakk vanillimaitselist kohupiimapastat
3 muna
1-2 tl kaneeli

Peale:
3-4 suuremat õuna
Kaneeli-suhkru segu

Esmalt tee valmis põhi. Selleks mudi näppude vahel purulaadseks massiks jahu ja või, lisa hulka kaneel ja suhkur ning sõtku ühtlaseks. Suru käte vahel tainas palliks ning pane toidukilesse mässituna mõneks ajaks külmkappi seisma. Mina hoidsin nii kaua, kuni ahi soojaks sai, kuid nii maksimaalselt poolest tunnist peaks suurema viitsimise korral ikka piisama. Samal ajal võid puhastada ja viilutada õunad. Kui ahi soe (180 kraadi), suru tainas (lahtikäiva) vormi põhja ja äärtele ning pane umbes 10 minutiks eelküpsema. 

Samal ajal sega omavahel täidise komponendid ühtlaseks massiks. Võta koogipõhi ahjust, vala täidis vormi ning kata kook sobival viisil õuntega. Võib lihtsalt ka peale laotada. Raputa üle kaneeli-sukru seguga. Küpseta kooki veel 180 kraadi juures nii 35-40 minutit, kuni kook tundub küpsenud olevat ja õunte värv õrnalt kuldsemaks on muutunud. Lase enne serveerimist koogil maha jahtuda (mina viskasin koogi lausa rõdule, kuna külmakraade oli piisavalt, jahtus kook ka kiiremini maha!). 

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Navigation-Menus (Do Not Edit Here!)

Subscribe